gotvach.bg»Статии»Кулинария»Особености на иранската кухня

Особености на иранската кухня

Иранска традиционна кухня
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

Иранската кухня е доста интересна и различна от нашата традиционна кухня . Може би не всичко ще ви се понрави, но си заслужава да опитате някои от характерните за Иран ястия. И макар от известно време насам да е споменавана основно с проблемите, които има, Иран не е само война и мъка. Може да ви заинтересува и плени с многото хубави ястия от традиционната си кухня.

Зависи обаче в коя част на Иран ще отидете – в различните градове ще ви поднесат различни местни вкусотии. Ако решите да посетите Исфахан и попитате за някакво традиционно ястие, за нещо което в тази част на Иран много да се търси и обича, най-вероятно ще ви поднесат гяз – наподобява бялата халва.

И както е и в България, има си специалитети, които са характерни за някои от краищата на страната, има и такива, които се похапват навсякъде. В Иран най-обичани от жителите са кебап, хорешт и абгушт. Кебапът няма да ви изненада много – представлява парчета месо, запечени на скара с гарнитура, най-често от домати.

Ирански разядка с патладжан

Ab-gousht (абгушт) е иранска супа, която се приготвя от месо и нахут. Обикновено месото, което се използва е овче. Иранската туршия винаги присъства на масата, особено ако трябва да се покаже каква е националната им кухня. Тя се нарича торши.

Интересен е хлябът, който консумират там – той е плосък и в повечето селца местните го приготвят у дома, но в градовете хората го купуват от големите пекарни. Има няколко вида хляб, като на различни места могат да ви представят различен характерен за конкретната област. Като цяло иранската кухня има много неща, които са ни познати – има части от гръцката, руската, турската кухни.

Но колкото и да е сравнявана и често пъти обобщавана с „кухня от Близкия изток”, всъщност иранската кухня се различава – уникалното в нея са специфичните подправки, които се използват. Обикновено се слагат доста миризми, които си контрастират като вкусове и аромати. Иранците похапват и доста пикантни храни. Една от основните суровини в кухнята им е ориз – той е все още евтин и се произвежда там.

Баклава

В супите си иранците добавят различни странни за нашата кухня неща – дюли, понякога кисело мляко и ябълки, малки кюфтенца и др. Десертите им много често са плодове, които се сервират ароматизирани с розова вода. Други десерти, които се похапват много в Иран са пудинг (основен десерт е оризовият пудинг), сладолед и разбира се небезизвестната баклава.

За пиене заедно с десерта се сервират чай, който е традиционен за иранската кухня, или кафе. Има и напитка, която се прави от газирана вода, кисело мляко и сок от плодове – наричат я doogh. Плодовете обикновено се сервират в голямо плато, в което има и корнишони.

Иранците избягват да говорят, докато са на масата и се хранят. Освен това един до друг не стоят хора от различен пол – настаняват се мъж до мъж и жена до жена. Традиционния начин на хранене в Иран е върху софра, всеки има свои прибори и през цялото време, докато се храни, е с кръстосани крака.  

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
incantata
incantata
23.04.2013 21:13
к
0
0