Здравословно готвене на пара
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Здравословно готвене на пара

Здравословно готвене на пара

Зеленчуци на пара
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Малцина знаят, че здравословното хранене зависи не само от продуктите, но и от начина, по който е приготвена храната. Пърженото е вредно, а печеното понякога отнема твърде много време. При термичната си обработка много продукти губят от полезните си качества. Има ли начин за приготвяне на храна, който да е и здравословен, и икономичен, и практичен. Да, готвенето на пара!

Ястията, приготвени на пара са вкусни и диетични. Приготвят се по-бързо от останалите термични обработки и изразходват по-малко енергия. Въпреки гореизброените предимства, се намират скептици, според които този начин на готвене прави ястията блудкави и безвкусни. Дали това е така, или готвенето на пара си има своите тънкости? Тайната ще разбулим в настоящата статия.

В търговската мрежа има достатъчно уреди, създадени специално за тази цел, но дали си заслужава да отделяме средства за закупуването им? Отговорът е „не”, защото може да си приспособим подобен уред изцяло в домашни условия. Просто вземете дълбока тенджера, налейте вода в нея и поставете метална решетка или гевгир отгоре. И ето, вече си имате домашен уред за готвене на пара, при това съвсем безплатно!

Уред за готвене на пара

Когато наливате вода в съда, се постарайте разстоянието от повърхността на водата до нивото на продуктите да е около 3 см. Все пак продуктите трябва да се повлияят от термичната обработка на отделената пара, затова затворете капака на тенджерата.

Изборът на продукти също е важен. Трябва да изберете добре узрели и без наранявания. Важна подробност е, че при готвенето на пара, вкусът на продуктите са изостря и ако са с лошо качество, това ще си проличи. Ето затова често вкусът е блудкав и безвкусен.

Много важен е и начинът на нарязване – постарайте се да е на еднакви по големина парчета. Така храната ще се приготви равномерно. Така ще си спестите неудобството някои продукти да останат сурови, а други – разкашкани.

Елда и зеленчуци на пара

Наредете продуктите така, че да не са плътно прилепнали помежду си. Трябва да има разстояние между тях, за да може парата да циркулира свободно и ястието да се приготви равномерно.

Месо, риба или сочни продукти на пара трябва да се наредят отдолу, за да може соковете и мазнината, която ще отделят при нагряването, да не облива другите продукти, които се готвят заедно с тях в съда.

Ако желаете да придадете по-пикантен вкус на храната – мариновайте я предварително. Друг вариант е да добавите във водата ароматни подправки, кубче бульон или вино.

Предимството на готвенето на пара е, че продуктите запазват в максимална степен своята форма, вкус, цвят и най-вече хранителните си качества. При другите методи на приготвяне (заради термалната обработка) витамините в продуктите намаляват, а минералите преминават в соса на яденето.

При готвенето на пара не е така - те се запазват и остават там, където им е мястото - в продуктите. Осмелете се и опитайте! Здравословно, бързо, евтино и забавно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати