gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво не знаем за зелето?

Какво не знаем за зелето?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Зеле
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Зелето е лесен зеленчук за отглеждане. То е евтино и се намира почти в целия свят.

През годините зелето е изследвано и за него са открити питателната и лечебната му стойности. Напоследък бе установено, че то може да понижи риска от някои форми на тумор (като тумор на дебелото черво и рак на гърдата).

Хранителни съставки

Някои от хранителните съставки на зелето са следните:

Зелето спомага за намаляване на теглото при някои хора. Това е поради съдържанието в зелето на витамин С, който спомага за изгарянето на мазнини, както и витамин В, който усилва метаболизма и по този начин помага на тялото да се освободи от мазнините.

Ако някой се интересува от компонентите на нискокалорична диета, зелето стои на първо място в списъка. Една купа със зеле съдържа само 15 калории. Това определено е най–ниско калоричната храна.

Червено зеле

Съдържание на витамин А: Зелето е източник на витамин А, от който човешкото тяло се нуждае за здрава кожа и очи.

Съдържание на витамин С: Поради високото съдържание на витамин С, зелето спомага за повишаването на имунната система така добре, както и участва в премахването на токсини от тялото и играе важна роля в горенето на мазнините.

Съдържание на витамин Е: Витамин Е е познат с това, че поддържа кожата здрава, както и спомага за повишаването на въздуха в кръвните клетки. Достатъчно количество на витамин Е в едно тяло помага за предотвратяването на акнето.

Съдържание на витамин В: Това е съществен витамин за нервната система, както и за намаляването на стреса и повишаването на метаболизма.

Пиенето на сок от зеле спомага за лечението на стомашни и чревни язви.

Зелето е познато също така и като продукт, който поддържа кожата в добро състояние, което се дължи най-вече на съдържанието на витамин Е в него.

Зелето съдържа също и голямо количество фибри и желязо, които помагат за храносмилателния тракт и поддържат дебелото черво в добро здравословно състояние.

Това е без съмнение завършен списък с всички ползи на зелето. Той служи за обща оценка на зеленчука.

Зелка

Преди време евреите са използвали изгорени листа от зеле за основна съставка на дезинфекциращ мехлем. В наши дни разпространените дезинфектанти са широко приложими.

Първоначалната полза на зелето в съвременния свят е при използването му в някои диети. Съществуват диети, които са основани върху действието на зелето.

Има много различни варианти на зелето. Зеленото зеле и червеното зеле са най–широко разпространени и са видовете, които са ни най-познати. Другите видове включват зимното къдраво зеле, китайското зеле Бок Чой и друг вид също китайско зеле – Напа, което се използва предимно в азиатската кухня.

Означава ли всичко това, че ако ядем само зеле, това ще е една чудесна диета? Разбира се, че не! Съществуват толкова много други зеленчуци с подобни хранителни компоненти. Включването на правилна част от зелето в някоя диета би допринесло за ползотворни резултати и загуба на тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest