Финландската кухня - рибни изкушения от класа

Рибена супа

Финландската храна традиционно е силно повлиян от Швеция. В Източна Финландия обаче влиянието идва от руската кухня. Подправките се използват малко, за това пък се слага много сол.

Културата на хранене в последните десетилетия се превръща в доста важна част от националната идентичност на страната. Влагат се много усилия за менюта, които могат да се предлагат и изнасят в чужди страни. Тенденцията е наречена "новата финландска кухня” или La Nouvelle finlandaise finlandaise.

Национални специалитети са сирене, хляб, месото от северен елен в различни форми, прясно осолената риба, боровинки, пернат дивеч, диви гъби.

Суровият климат и оскъдните реколти са научили местните хора да извличат максимално благата и суровините, предоставени им от природата. Наричана “страната на езерата”, Финландия е добре известна с рибното си разнообразие.

Калакуко

Финландците приготвят и консумират рибата под всякаква форма. Особено през зимата, тя е един от най-важните източници на витамин D. Също така мазнините са добро средство за защита на сърцето. Всеки местен жител консумира минимум два пъти седмично рибни ястия.

Рибената чорба е много тачена във Финландия. Приготвят я в много разновидности. Тази супа е местен деликатес, приготвян най-вече през февруари. Специфичното при нея е, че и се добавя задължително мляко или сметана.

Печена сьомга

Едни от най-апетитните местни специалитети са karjalanpiirakka, което представлява сладкиш с ориз или картофи) и калакуко - традиционният пирог с риба и свинска сланина. Определено най-популярен и обичан е деликатесът калекуко. Това е рибен пай, приготвян изключително дълго. В миналото е поставян във специална форма за изпичане - във формата на риба.

“Черешката на тортата” обаче е пушената сьомга. Тя се приготвя от тънки филета от прясна сьомга, овкусени с лимон, сол и черен пипер. Поставят се между дълги и тънки резени бекон, а отгоре се покрива с прясно месо от бяла риба. Добавят се лучени кръгчета и се навива на руло в кухненска хартия за печене. Интересното е, че се поставя във фурната само с нея, без тава и се приготвя 5-6 часа на 80-90 градуса.

Финландската кухня е доста интересна и не бива да бъде подценявана за сметка на другите. Един дори бегъл поглед към менютата ни дава представа за многообразието и уникалността й, както и за високата класа за рибните и специалитети.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Детелина Иванова
Детелина Иванова
10.08.2013 18:09
Месо от северен елен?!?! Какъв "човек" ще отстреля, заколи, разфасова и наготви това месо?!?!
0
2
Алексей
Алексей
07.12.2012 10:39
Бил съм във Финландия доста години и тези ястия са доста разпространени. Искам само да отбележа, че най- вкусното лично за мен е рибния пай. Тук в България никъде не го правят като там- просто немогат да го " докарат" :))
2
0