Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни свойства на печената тиква

Полезни свойства на печената тиква

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Полезни свойства на печената тиква

Печената тиква притежава много полезни свойства, които помагат на човек да поддържа здравето си в перфектно състояние, съдържа нужните на организма аминокиселини и витамини.

Съдържащият се в тиквата витамин Е, активно стимулира функциите на половите жлези, а също така подмладява организма, предпазвайки го от преждевременно стареене.

Ползата от тиквата е огромна, тъй като в нея се съдържат едни от най-важните микроелементи, към които се отнасят магнезий, калий, калций, фосфор и натрий.

В този природен дар има голямо количество витамин А, С, витамини от група В - В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини в състава на тиквата, е витамин К, който практически липсва в останалите плодове и зеленчуци.

Печена тиква със сушени плодове

Липсата на този витамин предизвиква кръвотечения от носа, венците и най-лошото – във вътрешните органи. Всичко това прави тиквата незаменим продукт.

Тиквата е изключително полезна при кожни заболявания и за профилактика на зрителни разстройства като кокоша слепота. Присъствието на витамини от група В в тиквата помага при заболявания на нервната система.

Високото съдържание на калий предотвратява сърдечни и съдови заболявания. За да се запазят максималните количества полезни вещества в тиквата тя не трябва да се вари, а да се пече.

Ползата от оранжевото чудо се проявява само при правилно приготвяне на тиквата. Консумирането на печена тиква спомага за изхвърлянето на шлаките и натриевите соли от организма, също така се наблюдава силно изразен разхлабващ и диуретичен ефект.

Печена тиква с подправки

Това е изключително полезно свойство на тиквата, особено за хора, които страдат от излишни килограми. Печената тиква е незаменима и при заболявания на сърдечно-съдовата система.

При заболявания на стомаха и стомашно-чревния тракт тиквата се препоръчва да се яде само печена. Вкусната печена тиква, освен че е изключително полезна, съдържа нищожно количество калории, което я прави незаменима при есенни диети или за хора, които се притесняват за натрупване на излишни килограми.

Това е вкусен и полезен десерт за деца от различни възрасти. Украсявайте парчетата тиква с желирани бонбони, за да научите малчуганите да хапват тиква с удоволствие.

Задължително опитайте печена тиква с орехи и печена тиква с мед. Развихрете въображението си и експериментирайте. Рецептите с тиква са безброй!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
45
37
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Доктора
Доктора
23.09.2015 16:43
Сега да ви отворя как се прави печена тиква,тикви с тиквите ви.В тава слагате нарязаната на кибритени кутийки тиква,поръсвате със захар и печете без всякаква вода.Когато омекне набодете тиквата с вилица на няколко места всяко парче.Приготвяте захарен сироп вода захар 1-1 и поливате.Пече се докато се карамелизира.Да ви е сладко,че това е докторска рецепта.
2
12
веска минчева
веска минчева
21.10.2013 17:52
много е вкусна и здравословна
7
0