Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо мекиците са храна убиец

Защо мекиците са храна убиец

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Мекици с пудра захар

Мекиците са традиционно българско ястие, направено от тесто, което е предварително замесено. То се оставя да втаса, т.е. да набухне. След като е готово, от него започват да се късат малки топки, които се разстилат на кръгчета и се пържат в сгорещена мазнина. Сервират се обикновено за закуска с пудра захар или друго сладко, както и със сирене и добавки по избор. Има много рецепти, като основната разлика между тях е в набухвателя и млякото.

Българинът по принцип обича пържените храни, но мекиците, спомен още от детството, са на първо място. И е така, защото обикновено те стават по-мазнички, в смисъл-хрупкавата коричка, получена при пърженето, влудява сетивата. Но точно там се крие опасността.

Когато се пържат мекиците, загрятата мазнина достига до температури от порядъка на 200-270° С. При тях, както в продуктите, така и в самата мазнина настъпват изменения. Получава се реакцията на липидна пероксидация, т.е. във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2.

Месици

Така започва отделяне на паразитни молекули с висока енергия- свободни радикали. Когато бъдат погълнати, тези радикали играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм, като така смущават естествените физиологични процеси, протичащи в тях.

В някои клетки е възможно да мутират и да възникне рак. Най- често това става при лигавицата на стомаха. Разбира се не при всеки, но опасността е реална.

По принцип клетките имат защитни системи, обезвреждащи свободни радикали, но всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът би бил фатален.

За да се предпазите, би било разумно да ограничите приема на мекици и подобни пържени закуски. Друг съвет е за подмяната на олио веднага след първото пържене и ако е възможно то да е от растителни мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
51
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Краси
Краси
16.02.2016 22:25
Заглавието е доста стряскащо.По тази логика,всичко пържено е убийствено,а маята с която се месят....Лично аз си приготвям тестото с квас.И не трябва да е често.Поне 1-2 пъти месечно.
0
1
Алекси
Алекси
16.01.2016 09:24
Заглавието на статията можеше да бъде поне "Пърженето, вкусният убиец" или "Пърженето и опасностите свързани с него" без да замесвате мекиците в статията. Съвет как да се избегне препичянто на олиото, по какво да се познае кога олиото е достигнало оптимална температура и как да я запази. Факт е че българите обичаме много мазна пържена храна. Бог знае колко тона пържени картофи съм изял и кюфтета приготвени в къщи и бях трябвало да ме е страх ненот рак, а от инфаркт, който е по масов в Българя.
0
1
милко
милко
15.04.2015 17:22
В София имаше няколко мекичарници ,едната беше на Дондуков и винаги имаше опашка ,две лелки ги пържеха в един огромен казан и струваха 4 ст.,просто нямаше по-вкусна топла закуска ,ако бяха наистина вредни от моето поколение сега нямаше да има живи ,защото сутрин излапвахме по 5-6 топли мекички.
13
1
петьо
петьо
15.01.2015 22:58
пържа ги с трансформаторно масло мекиците
5
0
Иванова
Иванова
11.02.2014 11:07
Интересно защо,като е традиционна българска закуска нашите прабаби и прадядовци не са умирали от рак като мухи,както е сега
24
2
кулинар
кулинар
28.01.2014 12:29
Ако вместо сирене прибавиш малко цианкалий много са смъртонсно.Затова се препоръчват със сиреене о пудра захар
6
0
viva
viva
20.01.2014 09:11
Това е пълна глупост поне не ги публикувайте, че Ви пада рейтинга.
12
0
Пацо
Пацо
19.01.2014 19:26
Мечтая да отида пак до Триград. Да си поръчам от тамошните мекички. С конфитюрче от горски плодове, домашно сиренце и млечице. ПА МЕ ЧЕКАЙТЕ ДА УМРЕМ !!!
25
0
Боби
Боби
20.04.2013 19:46
Луд умора няма, братче!!! Само заглавието им вижте: Мекици-убийци. Няма да спя тази нощ! Ще сънувам как мекиците на баба ме дебнат с нож в ръка! Абе вие пиете ли си редовно лекарствата?...
23
0
marta gart
marta gart
19.04.2013 17:24
Не, не са доживявали до дълбоки старини. Яли са мазно, защото е засищало организма, но пък са работили тежък физически труд и така са изразходвали мазнинините.
2
2
един българин
един българин
16.02.2016 12:26
Ами доживявали са и сме били една от страните с най-висока продължителност на живота.

От мазно до мазно има разлика. Организмът има нужда и от мазнини, и от белтъчини, и от въглехидрати, и от витамини, и от микроелементи.
1
0
чичо
чичо
01.01.2014 23:11
Едно уточнение-по-добре пълноценно с вкус и т.н.отколкото 5-10 г.повече с торба лекарства,мръсен въздух,стрес и в тоя род.Така,че не само ,че са живяли повече един нормален живот,но и през зимата(когато се яде повечко месо и мас)не са имали особено физ.натоварване...Всичко е в подредбата на ценности и сравнително спокоен живот.Близо до природата,земята и софрата...
10
1