gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Деца вегетарианци - ползи и вреди

Деца вегетарианци - ползи и вреди

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Деца вегетарианци
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Има много родители, които не разрешават на собствените си деца да консумират месо, само защото те самите са се отказали от него.

Според специалистите този подход е доста грешен и може да се отрази сериозно върху растежа и развитието на хлапетата.

Възрастният организъм, който е израснал с месо, вече е достатъчно оформен, за да може да си позволи да живее и без незаменимите белтъчини и аминокиселини, които се съдържат в месото. И въпреки това често се случва вегетарианците да се чувстват постоянно вяли и без тонус, защото организмът им не получава необходимите ценни вещества.

Родители, които са отказали месото поради каквито и да е съображения, не бива да налагат принципите си и върху децата си.

Детският организъм има голяма нужда от белтъчини, тъй като те са строителен материал за всичките му системи и органи.

Незаменимите белтъчини и аминокиселини, които се намират в месото, могат да се открият и в зърнените храни като боб и леща, но в много по-малки количества. А и кое дете ще предпочете да изяде една купа боб вместо да хапне ароматно, току-що свалено от скарата кебапче?

Има теория, според която децата могат да се справят и без месо, която е като спасителна сламка за родителите -вегетарианци, решени да направят от детето си свое подобие във всяко отношение.

Хранене на детето

Родителите обаче не бива да са егоисти и да налагат собствените си хранителни принципи и на детето си, още повече, ако самите те са израснали, хранени с месо и месни продукти.

Още по-пагубно за детското здраве е, ако родителите стигнат до крайности и не му разрешават да се храни с яйца и млечни продукти, които са от изключителна важност за детския организъм.

Обикновено такива деца имат проблеми в развитието, както физическото, така и умственото, тъй като вегетарианското меню не е в състояние да покрие нуждите на растящия организъм, а само да го поддържа.

Често такива деца остават по-дребни от връстниците си. Единственият им изход в повечето случаи е да се тъпчат с луканка по време на гостуването си при баби и дядовци, освен ако и те самите не са вегетарианци.

Колкото до ползите от това едно дете да е вегетарианец, те се изразяват само в това, че то консумира повече зеленчуци и плодове от връстниците си. Но ако плодовете и зеленчуците са пълни с пестициди, ефектът изобщо не е добър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Бойчо Николов
За всички вегани и егетарианци ще кажа, че Световната Здравна Организация обяви такива хора за психично болни. Човек се храни балансирано, като яде 60% животинска и 40% растителна храна.
0
0
mouseee@abv.bg
mouseee@abv.bg
11.09.2018 13:58
Винаги ми е било много смешно като ми кажат, че налагам на детето си моят стил на хранене :))) все едно техните деца сами решават какво ядат. Ами аз ако я оставя тя да решава ще е на шоколадова диета :) Мисля, че всяко семейство има собствена култура на хранене. За мен пък е ужасно детето ти да расте на бърза и мазна храна, ама не им обяснявам на тези родители, че децата им ще станат дебели и болни... В крайна сметка всеки интелигентен човек има достъп до информация и решава сам.
0
0
Дани
Дани
26.08.2014 00:50
Изключително глупава статия. Личното мнение на някой, неподкрепено с нищо друго освен с неточна информация, ограничена мисъл и много празно за запълване в интелектуален план.
6
2
Теди
Теди
31.03.2013 12:44
Плодовете и зеленчуците били пълни с пестициди, но иначе гореспоменатите кебапчета и луканки са така чисти и полезни продукти че нямам думи! Тази статия все едно я е писал производител на месо - с присъщите убеждения и интелигентност
9
0
Marina
Marina
30.12.2012 11:37
Трудно ми е да повярвам, че подобна статия е публикувана. Изключително неточна...
7
0
Снежана Асенова
Снежана Асенова
11.12.2012 05:31
Аз съм за хранене без месо и е време да променим начина на`
хранене и на големи и малки `за да оцелеем
6
0
Анонимен
Анонимен
01.12.2012 12:24
Изобщо не е вярно това! По принцип не трябва да се яде месо, но много хора не го осъзнават! Полезно е да не ядат децата, а не да ядат! Има родители, които карат децата си да ядат месо, а те самите не искат по собствено желание, ето това е егоизъм, да не оставяш избор! Всички, които подканват яденето на месо, са същите като банкерите - тровят живота на хората и им пълнят главите с измислени теории.
7
0