Какво представлява жасминовият ориз
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво представлява жасминовият ориз

Какво представлява жасминовият ориз

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Жасминов ориз
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Жасминовият ориз е специален сорт дългозърнест ориз, който расте в планинските райони на североизточен Тайланд. Той расте само от септември до декември, напоява се от дъждовете и от чистата планинска вода. В резултат на това той става искрящо бял и ароматен.

Само ориз, който е отгледан в Тайланд и то при естествени условия, напояван с планинска и дъждовна вода, може да бъде наричан жасминов ориз.

Зърната му са гладки, блестящи и с копринен блясък. Всяко зрънце има надлъжна чертичка през средата си, затова при приготвяне то се разпуква леко, и това дарява свареният ориз с невероятно нежен и деликатен аромат.

Сготвен, жасминовият ориз става мек и бял като сняг. Той има нежен и ароматен вкус и често се сервира без добавки, като основно ястие.

Жасминов ориз с морски дарове

Тайната на приготвянето на жасминовия ориз се състои в това, че при сваряването му се използва минимално количество вода. Тайландските майстори дори измиват зърната ориз, връзват ги в парче плат и ги варят на пара.

При варенето на жасминовия ориз се спазва пропорцията чаша ориз на чаша и половина вода. Тенджерата се слага на котлона с плътно затворен капак и след като кипне, се вари 20 минути на бавен огън. После се разравя с вилица и се оставя да престои 5 минути. Тогава може да се сервира.

При варене жасминовият ориз не се слепва и остава лек и въздушен. Той буквално се разсипва върху чинията, като всяко зрънце е отделно. Често жасминовият ориз се сервира с плодове и сладък сироп.

Жасминовият ориз се съчетава чудесно с ананас или със сос от стриди, също така и със зеленчуци и с риба. Жасминовият ориз не трябва да се съчетава с горчица или мед, защото те убиват аромата му.

Жасминовият ориз е много подходящ за съчетаване с морски дарове, но без да се добавят тежки сосове, защото ще заглушат финия му, едва усещащ се аромат.

Ако обичате различните видове ориз, можем да ви препоръчаме някои от нашите рецепти с ориз като пълнени чушки с ориз, паеля, класическо ризото, мляко с ориз, суши или пък постен ориз. Каквото и да изберете, все ще е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сиси
Сиси
11.09.2013 17:01
И откъде да си го купим?
0
1
Мими
Мими
12.01.2014 11:45
От железарията... хи-хи-хи
1
0