Средства против махмурлук от цял свят

Шкембе чорба срещу махмурлук

Махмурлукът е проблем, който си причиняват хората по целия свят. У нас средствата, които най-много се употребяват и за които се знае, че ще помогнат, тъй като са доста пъти изпитани, са шкембе чорба и зелев сок.

На първо време чудотворен ефект може да има филия с шунка и портокалов сок. По-драстичен метод е бирата, който за някои е наистина лек, за други си остава само мит, а трети, изпитали го върху себе си, го намират за възможно най-лошият начин да предотвратиш алкохолната болка в главата.

Но като се има предвид, че в световен мащаб шкембе чорбата не се консумира, е интересно да разгледаме как борят махмурлука в различните части на света. Кои са най-ефикасните средства и можем ли да ги изпробваме и по нашите ширини, ако ни се наложи.

Да започнем по съседски – румънският подход много наподобява нашите цярове. В Румъния всеки, сблъскал се с проблема с махмурлука, трябва да похапне чорба от телешко шкембе, в която се съдържа много сол, чесън и оцет и не на последно място сметана.

Шотландците също страдат от махмурлук. Те са открили лек срещу това ужасно състояние - айрана. Той се пие задължително горещ, а в него се добавят още черен пипер, сол и чаена лъжичка метличина.

Народни рецепти против махмурлук

Според наскоро направено изследване на британски учени става ясно, че най-доброто спасение от махмурлука е меда. Друго, което предлагат учените е – в сутрините, когато чувствате главата си твърде голяма и твърде тежка, да изпивате чаша мляко с мед.

В Пуерто Рико използват много интересен подход още преди да започнат да пият – нещо като предварителна мярка срещу махмурлука. Пуерториканците натриват парче лимон под мишницата си, но само на тази ръка, с която ще пият. Твърдят, че това е много ефикасно. В допълнение – понеже е възможно да забравите след някоя от чашките коя е натритата ръка, най-добре втрийте лимон и под двете си мишници.

В Хаити също подхождат доста интересно – те си правят вуду кукла от шишето, което им е причинило това състояние. Не е много ясно кога и как точно успяват да я направят, ако имат страшен махмурлук, но по-интересното идва после – след като куклата е готова, забиват 13 игли в тапата на шишето. Важно е иглите да са черни.

Американците решават проблема с махмурлука със свиреп коктейл от яйчен жълтък, сос Уорчестер, сос Табаско, сол и пипер. Напитката се нарича „Щастливият Джон”. Освен това те твърдят, че големи количества от най-популярната газирана напитка в САЩ помага много на следващата сутрин, придружена от бекон с яйца.

Махмурлук на работата

Препилите японци правят дихателна гимнастика – в продължение на 6 секунди бавно и дълбоко се вдишва, след това дъхът се задържа за още 6 секунди и през следващите 6 секунди бавно се издишва. Друг начин за подобряване на неприятното състояние - ядат слива, която е направена на туршия (Умебоши) – целта е да се разтопи в устата.

Може да приложите и тайната на гейшите – потопете хавлиена кърпа в гореща вода, добавете 1-2 капки ментово масло и поставете върху лицето за 1 минута.

Финландците се борят с махмурлука в сауната – 2-3 влизания по 5-7 минути са в състояние напълно да прочистят кръвта от алкохола.

Махмурлукът не е проблем на съвремието – още от древни времена хората са страдали от прекаляването с алкохола. В Древна Гърция хапвали пържени канарчета, а в Древен Рим интересната смесица от две яйца от бухал и овчи бели дробове – в това всъщност се състояла закуската им.

Кои от тези лекове бихте опитали и на кои бихте се доверили си остава ваше решение, но за да не стигате до там, най-добре консумирайте алкохол в умерени количества.

Рейтинг

5 2
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петър Илиев
Петър Илиев
20.03.2013 23:17
Много сте готини :-)
Най-добре е да си сипете 100 г уиски, водка или дори сливовица и да започнете от сутринта :-) :-) :-) Без никакво прекъсване!
0
0