Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ефектно меню за гости

Ефектно меню за гости

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Предястие от скариди

Ако очаквате важни гости, изненадайте ги с ефектно и вкусно меню. За предястие им предложете пикантни скариди. Необходими продукти: 70 грама масло, 3 намачкани скилидки чесън, 2 люти чушки, 9 парчета хляб чабата, 1 супена лъжица зехтин, 300 грама скариди, 1 супена лъжица доматено пюре, няколко доматчета чери и майонеза, в която е добавен лимонов сок.

Фурната се нагрява до 190 градуса, в купа се разбиват маслото, чесънът и нарязаните люти чушки. Хлебчетата чабата се разрязват на две по дължина, намазват се с две трети от сместа и се пекат до златисто за няколко минути. В останалата маслена смес се запържват леко скаридите, набождат се с клечка за зъби и се фиксират върху филийките, а до тях се слага половинка от чери доматче и малко майонеза с лимонов сок.

Запеканката от равиоли с телешко месо също е много ефектно и вкусно ястие.

Необходими продукти: 1 супена лъжица зехтин, 1 голяма глава лук, нарязана на ситно, 350 грама телешка кайма, 70 грама бекон, нарязан на ивици, 800 грама консервирани домати, нарязани на едро, 150 милилитра червено вино, 2 нарязани на ситно скилидки чесън, 1 чаена лъжичка подправки по избор, 500 грама равиоли с пълнеж по избор, 50 грама кашкавал, 150 грама моцарела, 20 черни маслини.

Малинова сладоледена торта

В нагретия зехтин се запържва лука до златисто, добавя се каймата и бекона и се запържват с разбъркване пет минути, докато не станат кафеникави. Добавят се доматите, виного, чесънът и подправките. Добавя се сол на вкус. След като кипне, огънят се намалява и се задушава 25 минути. Равиолите се сваряват в солена вода и се отцеждат. Фурната се нагрява на 190 градуса. В тава редувайте слой равиоли и слой кайма. Поръсете с настърган кашкавал, а отгоре подредете парченцата моцарела и поръсете с маслини. Печете половин час.

Поднесете на гостите си малинова сладоледена торта за десерт.

Необходими продукти: 300 милилитра смлени малини, може да се използват и замразени, 300 милилитра ванилов сладолед, малини за украса, 100 грама твърди бисквити, натрошени на ситно, пудра захар на вкус.

Разбийте малините с пасатор и оставете във фризера да се стегнат. След три часа извадете и оставете заедно със сладоледа да се отпусне за пет минути. Върху форма за торта постелете прозрачно фолио. Излейте разбитите малини на дъното на формата и изравнете.

Разбийте с вилица сладоледа и го разпределете върху малините. Отгоре разпределете слоя от бисквити. Завийте с фолиото и оставете във фризера за пет часа. Извадете от фризера, обърнете върху плоска голяма чиния, украсете с малини и поръсете обилно с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest