gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезно ли е пиенето на горещи напитки

Полезно ли е пиенето на горещи напитки

Кафе

През студените месеци много хора обичат да пият горещи напитки. Освен че им действат загряващо, те също така действат и успокояващо при напрегнат работен ден.

Затова има хора, които не могат без чаша горещ чай и горещо кафе в студените месеци на годината. Пиенето на топли, а не на горещи напитки, е полезно по отношение на успокояването на нервната система.

Топлите напитки действат отпускащо на тялото, карат ни да забравим притесненията си и да се почувстваме уютно и като че ли сме защитени от всичко.

Но пиенето на горещи напитки изобщо не е полезно за здравето. На първо място, то уврежда, макар и доста малко, лигавицата на устата.

Сутрешно кафе

При попадането си в устата топлата напитка направо обгаря езика и лигавицата, но това не се усеща силно от нас, тъй като лигавицата е защитена от обилното количество слюнка.

Кана горещ чай

Въпреки него обаче горещите напитки успяват да се отразят не особено добре върху състоянието на лигавицата на устата. Освен това горещите напитки не успяват да се охладят особено, докато минават през хранопровода, и осъществяват вредното си въздействие и в този район на организма.

След като достигнат стомаха, горещите напитки също увреждат, макар и много слабо, лигавицата на стомаха. Горещите напитки изобщо не се отразяват добре на състоянието на зъбния емайл. Те са особено вредни при хора с чувствителни зъби, точно както и ледените напитки.

Горещите напитки трябва да се избягват и от хора, които страдат от чести ранички и афти в устата, тъй като действат дразнещо при такива състояния.

Препоръчва се пиенето на топли напитки, затова изчакайте горещия си чай или кафе да поизстинат, и тогава ги консумирайте. В противен случай се гответе да посрещнете след време проблеми от различно естество, от напукване на зъбен емайл до сериозно увреждане на гърлото и стомаха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
рррр
рррр
13.11.2013 22:08
Не знаех, че чорбите трябва да се консумират студени или охладени?/пача, шкембе чорба, агнешка....
0
0