Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим пълнозърнест хляб

Как да си направим пълнозърнест хляб

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Пълнозърнест хляб

Най-лесният начин да си направите пълнозърнест хляб е като използвате за това пълнозърнесто брашно. Но за да е наистина полезен, трябва да се спази специална технология.

В трилитров буркан се налива една чаша пълнозърнесто брашно и половин чаша кафява захар. Долива се почти догоре бурканът с преварена, леко охладена вода и се добавя една щипка суха мая. Покрива се с кърпа и се оставя на стайна температура за два дни.

След като горният слой на закваската стане полупрозрачен, трябва да се излее точно той, без да се смесва с утайката. Тази течност се разпределя в бутилки или купи и се оставя в хладилник за три дни. Тази интересна напитка може да ви освежи. Известна е като квас и е популярна в Русия.

В буркана, в който сте правили кваса, трябва да остане бяла утайка, която в горната си част е по-рядка. Рядката каша е необходима за приготвянето на полезния хляб.

Закваската се излива в дълбока купа, добавя се щипка захар и половин чаша пълнозърнесто брашно. Разбърква се с дървена лъжица, покрива се с кърпа и се оставя за три часа на топло. Това е основата на тестото. След като се надигне, се притиска с вилица и се добавя половин чаена лъжичка сол.

Месене на хляб

След това се добавя една супена лъжица олио, и се добавя брашно – колкото поеме. Оформя се хляб и се оставя върху тава да бухне. След два часа се пече в предварително загрята фурна на 230 градуса в продължение на половин час.

Пълнозърнест хляб може да се направи и по по-труден начин, но ще е още по-вкусен и полезен.

Необходими продукти: 50 грама пшенични зърна, 50 грама ръжени зърна, по 25 грама тиквени семки, ленено семе, белен слънчоглед, сусам, 150 милилитра вода.

За тестото: 100 грама пълнозърнесто брашно, смесено със 100 милилитра вода и едно пакетче суха мая, 500 грама ръжено брашно, една чаена лъжичка сол, половин супена лъжица мед, 200 милилитра топла вода.

Семената се заливат с вода, кипват се и се варят половин час на бавен огън, като при нужда се добавя още вода. След това се добавя още гореща вода и семената се варят още двадесет минути. Оставя се под капака, докато не изстине.

В голяма купа се смесват солта, брашнената закваска с маята, медът и изстиналата смес от семена. Добавя се ръженото брашно и при нужда водата. Всичко се смесва добре и се меси около четири-пет минути. Получава се лепкаво тесто, което се оставя за половин час.

Тестото се разделя на две части. Оформя се хляб върху поръсена с брашно дъска. Хлябовете се слагат в тави, и след около два до пет часа бухват двойно. Тогава се пекат в загрята на 250 градуса фурна в продължение на десет минути.

След това фурната се намалява на 200 градуса, хлябът се покрива с фолио и се пече още 45 минути. Готовият хляб се вади, пръска се с вода, покрива се с кърпа и се охлажда върху скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest