gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Опасна ли е престоялата готвена храна?

Опасна ли е престоялата готвена храна?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Претоплена манджа
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Готовото ястие може да престои върху котлона или във фурната не повече от час и половина след приготвянето му. Ако храната е извадена от хладилника, то при затоплянето на супи и яхнии те трябва да кипнат, а гъстите манджи да се топлят около десетина минути във фурната или три минути в микровълнова фурна.

Понякога претопленото вчерашно ястие може да предизвика хранително отравяне или инфекция, защото не е било претоплено добре и не са били убити бактериите, които са успели да се развият за едно денонощие.

Готовите ястия е добре да се съхраняват в хладилник не повече от едно денонощие, а преди консумация добре да се загреят. Това е от особена важност, ако ястието се дава на дете.

Претопляне на ястия

Според принципите на хората, които искат да доживеят до сто години, всеки трябва да приготвя толкова храна, колкото може да изяде на един път. Затова, ако се храните два пъти дневно, два пъти трябва да си сготвите.

Ние сме свикнали да смятаме една храна за развалена само когато видим плесен на нея. Но някои плесени, например афлатоксините, които са много вредни за здравето, се развиват много бързо, защото им е необходим кислород, и проникват в дълбочината на продуктите.

Мухлясали продукти

Те нямат вкус, нито мирис, но са много опасни. Най-малкото, което могат да ви причинят, е рязко отслабване на имунната система.

Абсолютна грешка е да приготвите огромна тенджера със супа, която да ядете цяла седмица. Въпреки че стои в хладилника, в нея се развиват микроби.

Вие няма да получите сериозно увреждане от чиния претоплена вчерашна супа, но малко по малко стомахът и червата ви ще се увреждат от това.

Ако се храните с претоплени ястия, клетките ви не получават необходимите вещества от храната и се възстановяват много по-трудно и по-бавно.

Най-добре е да се храните с ястия, които са току-що приготвени. Това важи най-силно за ястия, приготвени от месо и яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Ваня
Ваня
09.10.2015 23:19
Никога не държа храната в тенджерата, в която е готвена. Още вряла, я разсипвам в буркани с винт и обръщам буркана, за да се вакумира. След като изстине - в хладилника.
0
0
Яна
Яна
15.01.2015 09:37
Съгласна съм с Мира и 92, според статията ние трябва да готвим по 2-3 пъти дневно , но все пак ходим и на работа.
0
0
Еспадрил Кецов
Еспадрил Кецов
24.05.2014 20:33
статията като цяло е пълна глупост, с изключение на това, че трябва да се претопля повече храната
1
0
Venus
Venus
01.08.2013 10:32
Статията ина идея, но няма логика плесени който обичат кислород да се развиват в дълбочина, където всъщност няма кислород. За това всички плесени растат по повърхностния слой на продуктите. Освен това Аспергилус флавус, който произвежда най-опасните афлатоксини рсте по фуража, с който ние рядко се храним... Факт е, че микроорганизмте се развиват и в хладилника, но до колкото те не произвеждат токсини, те не могат да ни навредят. Само индивиди с паднал имунитет (основно деца и възрастни хора) са възприемчиви към хранително-пренасяни патогени.
1
0
мира
мира
22.06.2013 13:24
Ами баба ми на село ядяха едно ядене няколко дена, че и хладилници нямаше, държеше го в мазата, и ....доживяха до 90 години, дядо ми даже ги мина.
6
0
92
92
22.06.2013 12:34
ако е така наистина то всички да сме болни от това нещо,може да е вярно за микробите но почти всички хапваме домашна храна поне по 2,3 пъти от ястие понякога .кой може да готви само за едно хранене в къщи по 3 пъти на ден?
1
0