Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо печените фъстъци са вредни?

Защо печените фъстъци са вредни?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Печени фъстъци

Фъстъците, на първо място, не са ядки, както много хора си мислят. Те са бобово растение и са силен алерген. По-близки са до фасул и грах, отколкото до лешници и бадеми например. При процеса на печене някои от съставките им се губят, други се изменят.

Фъстъците имат голяма хранителна стойност, понеже са богати на белтъчини, мастни киселини и въглехидрати. В тях се съдържат също така и множество витамини, най-вече мастноразтворимите А и Е, които притежават важни антиоксидантни функции, както и минерални соли като магнезий, калций, селен и цинк.

Всички изброени качества се отнасят до суровите фъстъци. В процеса на печене и осоляване тези качества биват значително намалени. Някои от физико-химичните промени, които термичната обработка предизвиква, са:

Приятната миризма, получена при печенето се нарича реакция на Майар, в която белтъчините и въглехидратите се свързват. Това съединение обаче е канцерогенно и не трябва да се прекалява с него. Затова е хубаво, когато се употребяват печени фъстъци, да се отстранява горният слой препечена шушулка.

Сурови фъстъци

Мастните киселини, които се съдържат във фъстъците, са неустойчиви на силно нагряване, особено при температури над 180 градуса, каквато е във фурната. Това води до образуване на молекули с канцерогенно действие и колкото по-висока е температурата, и дълготрайно времето на нагряване, техният брой става по-голям.

Минералните соли пък губят биологичната си активност. При силно нагряване те биват свързани в неразтворими соли и не могат да се абсорбират свободно в червата.

Друг риск, който крие приемът на печени фъстъци е свързан с добавената готварска сол. Приемът на големи количества от нея доказано влияние за появата на хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Най-добрия съвет е да консумирате несолени и неизпечени фъстъци в разумни количества - до 30 гр. на ден, тъй като съдържат средно 65 % мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
48
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
ана
ана
06.02.2016 20:23
Не виждам приложени източници към статията. Къде са изследванията, от които са извлечени тези твърдения?
15
2
весела
весела
18.12.2015 15:26
оказва се, че всички ядки и зърнени култури трябва да се накисват преди употреба - попаднах на таблица с нужното време - и това решава всички проблеми :)
3
5
Рони
Рони
19.04.2015 15:15
Не вярвам, че разумен човек ще яде такова неприятно нещо като суров фъстък. Жив мазохизъм си е това.
21
4
уМНИКА
уМНИКА
16.04.2015 14:49
Затова е хубаво, когато се употребяват печени фъстъци, да се отстранява горният слой препечена шушулка.-Малко тъпа статийка,не познавам някой ,който да си хапва фъстъците не обелени със шушулките.
13
3
Диан
Диан
03.01.2016 17:11
Може би не правят разлика между шушулка и люспа :)
10
0
Ama
Ama
03.12.2013 18:09
Призивът "Яжте сурови фъстъци" е доста странен, тъкмо защото те не са ядки - на някого да му е хрумвало да яде суров фасул или грах?
39
6
viokla
viokla
24.08.2013 20:23
И суровите са вредни ,те са трудно смилаеми и също така съществува опасност, свързана с потенциално токсичната плесен в тях .
26
2
Дидка
Дидка
16.08.2013 15:52
Май май нищо не трябва да ядем и пием
38
1
Емилия
Емилия
21.07.2013 16:55
Преди да напишете статията, да бяхте погледнали и негативите от суровите фъстъци! Да, имат протеини, които причиняват алергии и дразнения, но когато са сурови. Така е и със соята. Вместо да пишете купища статии, напишете една- "не яжте нищо-сурово или печено", защото всичко е вредно :)Термичната обработка освен това редуцира микотоксините, продуцирани от някои плесени, но не напълно. Забравихте главния негатив- престоят по складове, някои от които с неподходящи условия, благоприятства развитието на плесени. Затова трябва да се яде възможно най-пресна храна, и ако ядките ни нагарчат, то те са вредни за здравето
29
2
Иво
Иво
22.07.2014 21:15
А и е много просто. Поставяте ги в съд, заливате с вода, престовват няколко часа, изливате водата (вече е червена, тъмна), изплаквате и чрупкате. Ако изчакате още ден, започват да покълват. Стават още по-полезни. И нямат нищо общо с обикновен непечен фъстък, и по вкус и по хранителни вещества.
16
3
Иво
Иво
22.07.2014 21:11
Точно поради горе написаното от Вас, добре е фъстъците да се накисват. По този начин от тях се изтеглят вредните вещества и фъстъкът се събужда за живот. Става хрупкав, вкусен и жив. :-) Колкото повече ядете, толкова повече вкусът на покълващ фъстък ви завладява. Който се интересува точно от процеса, в Интернет подробно е описано.
12
5