Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране на круши и ябълки

Консервиране на круши и ябълки

Консервиране на круши и ябълки

Консервирането на плодовете може да стане по много различни начини. От крушите и ябълките могат да се приготвят всякакви вкусотии за зимата.

Важно е, когато се обират плодовете, това да се прави в тяхната зрялост - не бива да бъдат зелени или меки – ако са набрани в точния момент, когато плодът е зрял, без да е презрял, ще се получи чудесна зимнина.

От ябълки и круши можем да си приготвим компоти, което става по познатия начин – със захар и вода, след което варене.

Друг вариант е да изсушите плодовете – това може да направите и с ябълките и крушите, защото те са перфектни плодове за приготвянето на сушени плодове за ошав. Ето как се приготвят сушени ябълки и сушени круши.

Сушени ябълки и сушени круши

Ябълки и круши

Нужни са ви едри плодове с не много течно съдържание, тоест да не бъдат много сочни. Освен това при сушене е от изключителна важност плодовете да бъдат добре узрели. Ако сами берете ябълките и крушите, не ги оставяйте повече от две денонощия, за да не започнат да омекват или покафеняват. В случай че ги купувате от пазара, няма как да знаете кога са ранни, а и със сигурност са минали повече от два дена.

Измивате плодовете, нарязвате ги и започвате същинската част, като е важно да се каже, че плодовете започват да се сушат първо на ниска температура и постепенно към по-висока (от 40˚С до 70˚С).

Сладко от ябълки и сладко от круши

Друг начин за консервирането на круши и ябълки е да си направите сладко. За да се получи, трябва избраните от вас плодове да са сладки – ако предпочитате по-кисел вкус, може да вземете и не толкова сладък сорт плодове.

За сладкото от ябълки са ви необходими: 1 кг ябълки, 1 кг захар, 1 л вода и 1 пакетче лимонтузу

Начин на приготвяне: Правите гъст сироп от водата, захарта, след което добавяте ябълките. Тъй като ще се слагат настъргани в тенджерата, е най-добре да ги настържете точно преди да сложите плодовете във водата, в противен случай ще почернеят.

Сладкото се вари на бавен огън, докато хубаво се сгъсти. Ако сте фен на различните аромати, добре е да знаете, че може да сложите в сместа за ябълковото сладко 2-3 карамфилчета, пръчка канела, с което ще постигнете уникален аромат.

След като е почти готово, разтваряте лимонената киселина в гореща вода и добавяте към сместа. Оставяте още малко на котлона, после премахвате и пълните бурканите.

Можете по сходна рецепта да си направите сладко от круши и ябълки – става много ароматно и вкусно. Разликата е само в това, че тук плодовете са нарязани на парчета, а не настъргани. Рецептата за зимнината от круши и ябълки се изпълнява по същия начин, с изключение на тази подробност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest