gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословно хранене през пролетта

Здравословно хранене през пролетта

Здравословно хранене през пролетта

Народите от Източна Азия отбелязват идването на пролетта със специален празник. В миналото земевладелците са отбелязвали този повод като са поднасяли дарове във вид на жертвоприношения на боговете, и са се молили за по–добра година.

В Китай на този ден отрупват трапезите си със зеленчуци, много от които репички, пролетни палачинки и рула. Като тези рула представляват тънка палачинка, в която са завити зеленчуци и свинско месо. Традицията в Китай на този ден повелява, че да се храниш повече означава да имаш повече енергия и по–добро здраве.

Според китайския доктор Сън Симиао, през пролетта трябва да се консумират повече сладки храни, отколкото кисели, защото това допринася за по–здрава храносмилателна система. Според нови изследвания именно пролетта е времето, когато гастрита и стомашните неразположения се проявяват в организма.

Предпочитаните храни през пролетта в Китай са фурмите и сладкия картоф, който повишава човешката имунна система и ни предпазва от стомашни болести. Приготвянето на ястия с китайските фурми, сладки картофи, просо и ориз е лесно, бързо и много полезно за здравето.

Други леко сладки храни, подходящи за консумация през пролетта са ориз, сорго, различните видове фасул, спанак, зеле, моркови, картофи, сладки картофи, тиквички, гъби и ядки.

Китайските мъдрости и традиции се обявяват срещу консумирането на храни доставящи разхлаждащ ефект като краставиците например през този сезон.

Джинджифилът, лукът, праз–лукът са със затоплящ ефект и според китайците те са подходящи за консумация през тази част от годината.

Здравословно хранене през пролетта

В южните части на Китай пролетта е много ветровита и суха. Храните, които са подходящи за успокояване на изсушеното гърло и поддържане на хидратацията на тялото са мед, круши, банани, захарна тръстика и бели репички.

Заедно с киселите храни като сливите например, които се препоръчва да бъдат избягвани през пролетта, се нареждат и мазните пържени храни, които биха повлияли зле на организма, особено при хора с хронични заболявания на черния дроб.

Пролетна рецепта:

1. Сок от репички и мед

Обелете 500 грама бели репички, направете сок от тях и добавете 20 грама мед към него.

2. Луковици от лилия задушени със захар

Измийте 50 грама луковици от лилия и ги смесете с 50 грама мед, след което задушете сместа на пара за един час.

3. Сладко от круши

Измийте добре 500 грама круши, нарежете ги и отделете само месото от плода. Сварете крушите и добавете 250 грама мед, след което доварете сместа напълно и консумирайте след охлаждане.

4. Захарна тръстика с ориз

Извлечете сока от 500 грама захарна тръстика. Смесете 60 грама ориз със 60 милилитра от сока, след което оставете сместа да заври на котлона.

5. Луковици от лилия и семена от лотус с ориз.

Необходимите продукти са 30 грама луковици от лилия, същото количество семена от лотус, твърда захар и 100 грама ориз. Сварете луковиците, семената и ориза заедно, след което добавете захарта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати