Ароматни и сгряващи коледни напитки

Коледни напитки

Зимата отново настъпи, навън вече вали обилно сняг. Всеки търси своя начин да се сгрее - някои слагат дебелите шапки, други стоят на топло вкъщи, а трети посягат към чаша с приятна топла напитка. Ароматно греяно вино или топъл пунш вечер ще ви стопли не само физически, приятното чувство ще докосне и душата ви.

Греяно вино

В Средновековието греяните вина са се радвали на голяма почит и са се смятали за здравословна напитка. Традиционно се приготвят от червено вино, с добавени подправки и захар или мед. Поднасяли са се горещи. Греяните вина са традиционна коледна напитка в някои държави. Особено употребявани са при северните народи, където зимата е продължителна и сурова.

Една прекрасна рецепта за греяно вино можете да изпълните като си набавите 3-4 чаени чаши вино по избор, 1 чаена чаша захар или мед, канела или карамфил на вкус, лимон или други билки по избор и щипка смлян черен пипер или стрита суха лютива чушка.

Смесете всички съставки, без пиперът или чушката. Налейте сгряващата течност в затоплени чаши и поръсете със смлян черен пипер или лютива чушка.

В скандинавските страни и в Естония се приготвя греяно вино на име гльог. Прави се като се смесват евтино червено вино и подправки. Има разнообразни рецепти, като към основата може да се добавят и твърди алкохоли. Ако сте любители на безалкохолните напитки, може да замените виното със сок от касис.

Греяно вино

Греяни ракии

Традиционно в България се приготвя друг специалитет от асортимента на топлите напитки - греяната ракия. Освен че затопля и действа стимулиращо на настроението, греяната ракия се смята за лекарство от арсенала на българската народна медицина. Щипка захар и няколко минути на котлона и любимото питие на повечето българи придобива по-мек вкус. Бихте могли да добавите и ароматни подправки.

Уасъл

Непопулярна в България, но традиционна напитка в Англия на Коледа. Уасъл се приготвя като се смесят шери и бренди, с подправки и ябълки.

Пунш

Коледен пунш пък можете да си приготвите с 2 червени ябълки, 8 чаши бистър ябълков сок, 8 пръчки канела, 2 чаени лъжици карамфил половин чаша стафиди, 1 голям портокал, 1 лимон, четвърт чаша сок от лимон. Почистете ябълките и ги нарежете на тънки кръгчета. Направете същото с портокала и лимона.

Смесете сайдера, канелата, карамфила, кръгчетата ябълка и стафидите в съд върху котлона. Изчакайте да заври на силен огън, а след това го намалете. Разбъркайте докатоябълките омекнат. Отстранете карамфила от сместа и добавете портокала, лимона и лимоновия сок. Изсипете ароматната течност в купата за пунш. Сервирайте в големи чаши като добавите стафиди и парченца цитрус за разкош.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати