Алкохолни напитки с коледно настроение

Греяно вино

Студеното време и коледните празници ни предразполагат да се отпуснем и да се стоплим с чаша гореща напитка. Можем да се доверим на чая или да опитаме нещо малко по-различно. С настъпването на декемврийските празници успяваме да намерим малко време, което да отделим за почивка.

Ако чаят ни придружава в студените работни дни, през почивните определено можем да опитаме и нещо сгряващо и алкохолно. Съвсем подходящи за Коледа алкохолни напитки са грог, греяно вино или традиционна българска греяна ракия. Ако все още не сте опитвали тези сгряващи душата и тялото напитки – направете го тази Коледа.

Грог е традиционна английска напитка. Тя се приготвя на основата на чай. Освен, че е подходяща за празниците, можете спокойно да си я приготвяте при някакви симптоми на простуда или настинка – ще помогне веднага. За да си направите английски грог у дома, са ви нужни чай, вода, захар и ром.

Първо си направете силен чай – една чаена чаша. Подсладете чая със захар и по желание добавете щипка канела. След като разбъркате налейте ром в напитката около 50 гр. Готово е за консумация – ако обичате добавете и резен лимон.

Греяното вино е много вкусно, но след него, както и всеки друг предварително загрят алкохол, ще се отпуснете и вероятно ще ви се доспи. Ето и как да си направите греяно вино. Нужни са вино, мед, черен пипер на зърна. Загрявате виното и добавяте чаена лъжичка мед, след което разбърквате постоянно и не давате възможност на напитката да заври.

Млечен пунш

Слагате черния пипер и оставяте на котлона още няколко минути, като отново разбърквате и внимавате да не заври. Пие се горещо. Има много разновидности на греяното вино – някои хора предпочитат да сложат щипка канела, или карамфил, други добавят парче ябълка.

Млечният пунш съдържа мляко, коняк, мед и канела. Много подходяща напитка за отпускане и сгряване през деня, тъй като съдържа съвсем малко количество алкохол. Нужни са ви чаена чаша прясно мляко, която трябва да загреете и да добавите 10 – 15 мл коняк, ½ ч.л. мед и толкова канела. Разбърквате и след като меда е разтворен, напитката е готова за консумация.

Можете да си приготвите глювайн (Glühwein) – представлява греяно вино, но приготвено по доста по-различен начин от това, което пием по нашите географски ширини. Глювайн е немска напитка, за която са ви нужни вода, канела, портокал, полусухо червено вино, индийско орехче, карамфил. Първо загрявате хладка ½ ч.ч вода, като към нея се добавят нарязан на кубчета половин портокал, щипка индийско орехче, 1 ч.л канела или една пръчица, 4 зърна бахар, 4 карамфилчета. Варите 3 минути и после отдръпвате от котлона и оставяте така 15 минути. Добавя се вино и се слага отново на котлона – оставя се да загрее, без да заври. Напитката е готова за консумация.

Коледно кафе

Подходяща коледна напитка е мексиканското кафе, особено за онези, които много обичат кофеиновите напитки. Нужни са ви 1 с.л кафе, 1 с.л какао, 2 – 3 с.л ликьор, бита сметана и канела за поръсване на кафето. Кафето, какаото и канелата се смесват и се приготвят, както обикновеното кафе в кафемашина – слагат се в машината и се включва. В чашките, където се събира кафето от машината, предварително сложете супените лъжици ликьор. След като кафето е готово, отгоре сложете бита сметана и поръсете с канела.

Традиционно българско средство за сгряване в студените зимни вечери е греяната ракия. Приготвя се само ракия и мед (може да го замените със захар, ако не ви се намира такъв в момента, оригиналът е меда). Слагате ракията и меда в джезве на котлона и я загрявате, като не я оставяте да завира. Количеството мед е според предпочитанията за сладост на напитката. Разливате напитката в малки керамични (битови) или порцеланови чашки – не в стъклени, за да не се счупят от температурата на греяната ракия – и казвате наздраве. Пие се на малки глътки. Безотказно сгрява, зачервява бузите, гони простудата, повдига настроението, но и доста бързо опиянява.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати