Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Магията на коледния щолен

Магията на коледния щолен

Съдържание:

Коледен щолен

С наближаването на Коледа все по-често виждаме по коледните базари и в магазините коледни щолени.

Щолен е германски коледен сладкиш, който постепенно става популярен навсякъде по света. Първият път, когато е бил направен е било за пастор от град Наумбург и за щолена са използвани олио от цвекло, вода и овес. Това се случва през далечната 1329 година. Много години по-късно - 1491 г., папа Инокентий VIII позволява олиото да се замести от масло. За да се случва това, обаче, той поставил условие – всеки, който реши да използва масло вместо олио извлечено от цвекло, трябва да плаща обезщетение.

Събраните пари трябвало да се използват за построяване на катедрала в град Фрайберг. По онова време щолен е бил просто хляб, но идеята това да се превърне в сладкиш-емблема за коледните празници в Германия идва от пекаря Хайнрих Драздо. Той решава да добави към хляба и сушени плодове и това завинаги променя щолен и го прави най-популярния и вкусен немски десерт.

За най-добър се смята дрезденския щолен, макар че той започва да се приготвя повече от век по-късно от първото замесване на хляба в Наумбург. Формата на щолен е характерна и символизира увития Исус в пелени, в Дрезден, този десерт дори е наричан Христов хляб.

Щолен

Друго интересно за сладкия хляб е, че той се приготвя няколко дни преди празника – целта е да може да узрее. Всъщност по оригинална рецепта трябва да отлежава цели три седмици.

Има много рецепти за немския сладкиш, които допълват вкуса му, добавят се нови продукти. Разбира се, основното съдържание не се променя. Ето и една рецепта за вкусен коледен щолен:

Щолен

Необходими продукти: ½ кг брашно, 100 г захар, 1 ч.ч прясно мляко, 2 пак. масло, 1 пак. мая, 1 – 2 ванилии, кората на 1 лимон и 1 портокал, по 50 г сушени кайсии, сливи, стафиди, счукани бадеми, пудра захар, 100 г ром

Начин на приготвяне: В половината прясно мляко разтваряте маята и добавяте 1 ч.л захар. Пресявате предварително брашното, след което го слагате на повърхността, където ще месите. Правите малко кладенче в средата и наливате вече разтворената мая. Предварително накисвате сушените плодове в рома – поне за 2 часа. Замесвате тесто и го оставяте да втаса. През това време разтопете 2/3 от цялото масло и смесвате с останалото мляко.

Към тази смес прибавете останалата захар, сушените плодове, бадемите и кората от лимона и портокала. Смесвате заедно с тестото и отново го омесвате. Правите тестото в елипсовидна форма като хляб. После поставяте в подходяща тава и отново го оставяте да втаса. Пече се за около 50 минути до час на предварително загрята на 180 градуса фурна. След като изстине можете по желание да поръсите с пудра захар. Преди това намажете домашния щолен с останалото масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest