Характерни черти на английската кухня

Английска закуска

Английската кухня не е много позната у нас. Това, с което е популярна са най-вече две неща – следобедното пиене на чай и съвсем отскоро с любимите ни мъфини. Всъщност не голямата й популярност се дължи най-вече на факта, че е доста податлива на чужди влияния. Ако трябва да я определим само с няколко думи, то трябва да кажем, че традиционните им ястия и начинът им на хранене са изключително калорични и питателни.

Но макар и не толкова разпространена и позната, в английската кухня има изключителни специалитети. Отличава се най-вече с простотата на ястията си и качествените продукти, които се използват в нея.

Нарицателно за питателно хранене е станала английската закуска. В нея се съдържат много яйца – бъркани, на омлет, варени или пържени, пържен бекон или печени наденички, хляб. За подслаждане най-често конфитюр, а за пиене чай или сок от портокал. И сякаш това не е достатъчно – англичаните добавят към всичко това и плодове.

Обядът смятат за по-лек – похапват салата или някакъв вид сандвич. Идва време на следобедния чай или т.нар 5 o`clock. Той разбира се върви и с нещо за похапване – бисквити, мъфини или някакви дребни сладки.

Английски мъфини

След това идва и времето на вечерята – тя е също доста калорична и питателна, каквото е, оказва се, и цялото меню на англичаните. В последното ядене за деня задължително има включено някакво месо.

Месата, които са най-разпространени в Англия са овнешко и говеждо – с тях правят много различни ястия, най-често печени или на супа. Традиционни гозби там са ростбиф с говеждо и бифтек. Освен това англичаните обичат да слагат сос на печените меса – най-популярни са сос уорчестър, табаско и кембърлендски.

Една от най-обичаните рецепти за основно ястие е с овнешки бут в допълнение с желе от френско грозде. Любима част от английското меню са също дивите птици, пуйки, както и риба.

Всякакви тестени лакомства също са традиционни за кулинарията на англичаните – най-много от всичко обичат солени мъфини. В тях слагат колбаси, сирена – правят ги малки и симпатични във формата на мини кексчета, които човек може да похапне с чая следобед.

Говеждо печено с моркови

И въпреки факта, че са истински любители на месото, в Англия похапват и много плодове и зеленчуци. Имат изключително богато и калорично меню всеки ден. Зеленчуците най-често се ядат задушени или сварени под формата на салати.

Що се отнася до десертите, преобладават тестените. Вече споменахме мъфините, но освен солените им варианти, приготвят се и сладки кексчета – с различни конфитюри, шоколад и т.н. Друг популярен десерт са английските кифлички, които се наричат „scones”, различни видове желета, пудинг.

Изключително богата на калории кухня – има леки закуски постоянно и всъщност стомахът ти почти не остава празен. Но в случай, че огладнеете, може да продължите с английския начин на хранене и да хапнете чипс.

Рейтинг

5 6
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Roumi Morton
Roumi Morton
02.02.2014 19:08
Кой е писал тази глупост?!...
В този материал се смесват хранителните навици на различни социални групи, което представя погрешно традициите на английското хранене.
Муфините навлязоха в английското хранене през 90те години на миналия век и не са елемент от традиционното меню.

Тук са пропуснати традиционните
1. ПАСТИ - тестени изделия с плънка от месо, картофи и зеленчуци.

2. Пай - отново тестено изделие с различна плънка.Паят може да бъде солен ( с пиле и гъби, с телешко месо, с кайма и др) или сладки - пай с ябълки. пай с горски плодовеи т.н

3.Сконес - това са курабии, замесени с мазнина и брашно, и към тестото могат дса се добавят чедър (сирене) или сушени плодове, предимно стафиди.

Чаят в 5 часа следояд е нещо много архаично типично за една генерация, която си отива, подобно на кралица Елизабет и отдавна е изместено от нещо по съвременно - кафе,
5
0
съни
съни
02.06.2013 17:54
супер е браво,харесва ми (:
0
0