Популярни английски коледни ястия

Коледен пудинг

Коледата в Англия има своите традиции. Децата се радват на коледните лампички, грижливо украсяват елхи в домовете си и с нетърпение очакват коледните си подаръци. Чорапчетата им са окачени преди всяка Коледа – за да може когато дойде Дядо Коледа, да пъхне подаръчетата им в тях. За благодарност децата оставят до камината чаша шери и парче месо, за да похапне добрият старец.

В Англия задължително на коледната трапеза се поставят основното ястие – пълнена пуйка и десертът – коледен пудинг. Пуйката е много обичана и често приготвяна във Великобритания, но поднасянето й по време на Коледните празници е част от традицията. Ето и една рецепта за пълнена пуйка:

Пуйка с кестени

Необходими продукти: 1 бр пуйка, бекон, пуешки дроб, масло, 1 глава лук, 250 г гъби, 250 г пюре от кестени, 2 филии хляб, целина 4 с.л сметана, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Първо трябва да измиете старателно пуйката и да я намажете с масло, след което да я покриете с парчета бекон. В отделен съд задушавате плънката. Загрявате масло и добавяте лука, като изчаквате леко да омекне и да придобие златист цвят. Следващата съставка, която добавяте към лука, е нарязания черен пуешки дроб, после добавяте и гъбите. Оставяте сместа да се задуши за минути и отдръпвате от котлона. След като е вече изключено, слагате останалите продукти и разбърквате.

После започвате да пълните пуйката. Хлябът ви е необходим, за да го разтрошите и добавите към пълнежа, може да използвате само средата от филията. Накрая, за да не изтече пълнежът, зашивате с голяма игла и дебел конец и пъхате във фурната. Пече се в зависимост от килограмите й. За един килограм месо около 40–45 минути. Ако кожата започне да става кафеникава, завийте тавата с фолио, за да не изгори. Премахнете го около 20–30 минути преди да изключите пуйката.

Можете да сервирате с гарнитура от печени или задушени картофи. А в случай, че не разполагате с пуйка, може да опитате да напълните пиле – само трябва да намалите съставките на пълнежа.

Популярни английски коледни ястия

Да обърнем внимание и на десерта, който обичат да си приготвят в Англия по време на Коледа – коледния пудинг. Рецептите за традиционен коледен пудинг са се предавали в поколенията, а част от традицията е била всеки от семейството да го разбърка веднъж и да си пожелае нещо за новата година. Ето какво ви е нужно, за да си го приготвите у дома:

Коледен английски пудинг

Необходими продукти: 200 г боровинки, 125 г сушени череши, 200 г стафиди, 200 г касис, 1 ч.ч прясно мляко, 2 с.л разтопено масло, 6 яйца, 125 г брашно, 250 г галета, 125 г захар, 60 г цели бадеми (обелени), 60 г счукани бадеми, 500 г мас, 4 с.л бренди, 2 ч.л бакпулвер, ½ ч.л джинджифил, ½ ч.л канела, ½ ч.л индийско орехче, 2 с.л кори от грейпфрут, 2 с.л кори от лимон, 4 с.л портокалови кори

Начин на приготвяне: Разбиват се яйцата, прясното мляко и маста. В отделна купа се омесват всички сухи съставки, а в трети съд плодовете и коричките – касис, стафиди, череши, бадеми, кори от лимон, портокал и грейпфрут, боровинките, добавете там и лъжиците бренди. След това смесете плодовете и корите заедно с брашното и останалите сухи продукти и разбъркайте. Постепенно добавете и маста, яйцата и прясното мляко.

След като добре сте омесили всички съставки, изсипете получената смес в тензух, който завързвате в горната му част. Върху тензуха слагате парченце масло и увивате сместа още веднъж – този път с пергамент.

Сложете я в тенджера, в която сте сложили вода – водата трябва да покрива сместа до половината. Затворете с капак и оставете да поври на много слаб огън около 6 часа. Ако водата се изпари – долейте още. След като минат часовете, извадете пудинга и го изчакайте да се охлади.

После премахнете пергамента и тензуха и увийте в алуминиево фолио, пъхнете го някъде на хладно, но не в хладилник. Пудингът трябва да стои така поне 3 седмици, за да узрее напълно. Когато дойде време за празника, загрейте го и по желание може да го залеете с масло направено по следния начин:

Нужни са ви 250 г масло, 250 г пудра захар и 50 мл бренди или коняк. Разбивате маслото заедно с пудрата захар и накрая доливате брендито или коняка.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати