Повече за балсамовия оцет

Оцет Балсамико

Балсамовият оцет е много използван в Италия и дори може да се нарече италиански традиционен продукт, тъй като е използван там още през средните векове. У нас става все по-популярен през последните години, но за какво е най-подходящ, какво количество се използва и с какво е по-различен от останалите видове оцет? Нека да разгледаме сега отговора на тези въпроси.

Всъщност балсамовият оцет има много интересен вкус, сладни съвсем леко и това го прави подходящ за много кулинарни рецепти. Използва се най-много за овкусяване на различни видове салати и сосове, подходящ е дори за овкусяване на плодове, но в много малко количество.

На вид представлява тъмна и гъста течност и както вече споменахме с леко сладникав и като цяло много богат вкус. Гроздовият сок, който се използва за направата му е по-различен и освен това не се оставя да ферментира напълно, за да стане на вино.

На пазара можем да намерим много различни видове балсамов оцет като всички те са на различни цени. Ще забележите, че има и доста скъпи балсамови оцети – високата им цена се дължи на факта, че са оставени да отлежават по-дълго време. Ако сте си закупили достатъчно качествен оцет, ще можете да овкусите идеално няколко салати само с една чаена лъжица.

Имайте предвид следните неща, ако искате да използвате балсамов оцет:

1. Ако решите да го загрявате, трябва да знаете, че при подобна термична обработка, сладостта му се увеличава за сметка на неговата киселинност.

Балсамов оцет

2. Можете спокойно да добавите няколко капки върху ягоди със захар или пък боровинки – това ще направи плодовете още по-сладки и ще изостри вкусовите качества на плодовете.

3. Не е подходящ за използване при правене на туршии, иначе при употребата на салати, спокойно можете да го замените с винения.

4. Помага при регулиране на артериалното налягане.

5. Намаля значително възможността от заболяване като остеопороза.

6. Когато трябва да използвате балсамов оцет, не го слагайте в съд от алуминий.

7. Балсамовият оцет е доста по-различен от винения – има по-лек и по-малко кисел вкус.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати