Как да подредим масата за Коледа

Коледна маза
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

За да направим празника още по-пълноценен и цветен, е необходимо да знаем какво да сложим на трапезата за Коледа. С какво можем да украсим масата, каква храна задължително трябва да сложим на нея.

За Бъдни вечер има много изисквания – най-важното е да се слагат само постни ястия на масата. При отбелязването на Коледа и по време на празничната коледна вечеря, нещата стоят по различен начин.

Трябва да сложим много неща – с каквото разполагаме и каквото сме предвидили, но е добре масата да е отрупана – за да бъде плодородна и хубава следващата година. Обикновено в България на 25 декември се сервира свинско месо. Може да бъде приготвено по най-различни начини, но като, че ли на сезона най-много му отива кисело зеле.

Коледна трапеза

Салати, десерти, питка омесена от домакинята – всичко това трябва да присъства, както и каничка червено вино – за сгряване на душата. От гледна точка на естетиката, можем да подредим масата по много начини, но тъй като ще е доста отрупана, най-добре да не прекаляваме с украсите, салфетките и т.н

Това, което можем да сложим, са няколко борови клончета – все пак е Коледа и е хубаво и трапезата да бъде окичена с традиционното за сезона коледно дръвче. Може да добавите и няколко дрянови пръчки, символизиращи здраве.

Задължителна част от семейната коледна трапеза са свещите. Ако желаете добавете няколко малки кръгли свещи на масата – на различни места. Може да подберете свещите и покривката в подходящите цветове – червена покривка с бели свещи, например е добра коледна комбинация. Може да сложите и златисти свещи.

Коледна украса

Ако решите да украсите свежите клонки, направете го с един гирлянд и 2 -3 коледни играчки в подходящата цветова гама. По възможност купете си и от така известните по това време на годината салфетки с коледни мотиви.

Друго, което задължително трябва да добавите към трапезата, е фруктиера с плодове – за сегашния сезон най-подходящи са цитрусовите плодове. Освен това оранжево-жълтите им цветове ще внесат приятна свежест на масата.

Съвсем не е трудно да „украсим” празника с няколко малки щриха – те няма да ни струват много, но пък истински ще зарадват нашите близки. Няма да остане незабелязано вашето старание.

Рейтинг

5 3
4 6
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати