Вегетарианството при тийнейджърите може да бъде сигнал за нездравословно хранене

Вегетарианството при тийнейджърите може да бъде сигнал за нездравословно хранене
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Изследователите констатират, че сред повече от 2 500 младежи на възраст от 15 до 23 години, участвали в изследване, вегетарианците ядат повече плодове и зеленчуци и по-малко мазнини, и вероятността да са с наднормено тегло е била по-малка, отколкото при тези, които консумират месо.

От друга страна, вегетарианците са били по-склонни да съобщават за проблеми с преяждане в сравнение с не-вегетарианците. Освен това, бившите вегетарианци са били по-склонни да признаят, че взимат крайни мерки, за да контролират теглото си - като например чрез диетични хапчета, предизвикване на повръщане или злоупотреба с лаксативи.

Резултатите показват, че докато вегетарианска диета може да бъде здравословна, някои тийнейджъри могат да маскират по този начин стремежа си да бъдат слаби, казва изследователят - д-р Рамона Робинсън от Колежа Свети Бенедикт, Минесота.

Родителите трябва да говорят с детето си за мотивацията за предприемане на вегетарианска диета. Ако основната причина за това е загуба на тегло, отбелязва тя, родителите ще се наложи да “копаят” по-дълбоко.

"Ако според родителите тяхното дете е особено чувствително относно външния си вид, и е под натиск, за да следва културния идеал, напълно е възможно той или тя да изпитва недоволство от тялото си, " казва г-жа Робинсън.

Тя допълва, че тийнейджърите, които са проявили интерес към различни методи за отслабване, могат да се обърнат към вегетарианство като "социално приемлив" начин за избягване на някои храни, или евентуално да скриват нездравословни хранителни навици.

Проучването, което се появява в текущия брой на списанието на Американската диетична асоциация, се основава на данните от изследването на 2516 тийнейджъри. Около 85% никога не са били вегетарианци, 4% в момента са вегетарианци и 11% са били в миналото.

Изследователите установяват, че средно вегетарианците консумират 5 пъти на ден плодове и зеленчуци и получават по-малко от 30% от техните калории от мазнини. В контраст на това, през целия си живот хората, които ядат месо, консумират средно по-малко от четири порции плодове и зеленчуци дневно и повече от 30% от техните калории са от мазнини.

Вегетарианството при тийнейджърите може да бъде сигнал за нездравословно хранене

Макар че повечето вегетарианци използват здравословни методи за следене на тяхното тегло, при тях е по-вероятно да има проблеми с храненето и контрол на теглото, отколкото при тези, които консумират месо.

Около 18% от вегетарианците в момента заявяват, че имат проблеми с неконтролирано преяждане, в сравнение с 5% от техните връстници, които никога не са били вегетарианци. Подобно на тях, 27% от бившите вегетарианци, признават за екстремни тактики за контрол на теглото, спрямо 15% от тези, които ядат месо.

Робинсън отбелязва, че родителите трябва да бъдат наясно, че при тийнейджърите има риск от хранителна недостатъчност, ако тяхната вегетарианска диета не е добре планирана. Тя предлага на родителите да се консултират с лекар или диетоилог, за да научат децата си на правилно хранене.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Мирослав
Мирослав
11.11.2012 23:43
Не става дума за тебе, става дума за хората които се опитват да са такива. Аз ако се опитам да бъда вегетарианец, няма да спра да ям по цял ден.

Аз пък предлагам да изядем всичко що мърда, да може красивите растения да живеят и цъфтят. Тези вегетариански чудовища. Да видиш едно красиво цвете и да го направиш на салата. Защо не една дебела, тлъста, мазна, кална свиня на скара.
0
3
Мая
Мая
18.12.2011 13:06
Абсолютно невярно ,че вегетарианците имали склонност към преяждане. Аз съм вегетарианка от 10 години и смея да ви уверя , че това е правилният на чин на живот .Изчела съм всичко възможно за храненето , включително медицински материали за метаболизма и физиологията , за витамините ,протеините , мазнините и въглехидратите и т.нат. , но освен теорията , практиката показва ,че вегетарианството е здраве и красота , състрадание и чистота. Нека заедно спрем жестокото и варварско избиване на живи , чувстващи и интелигентни същества в името на човешката лакомия. Успех.
4
0

Свързани рецепти