Високия холестерол не причинява сърдечни болести

Високия холестерол не причинява сърдечни болести

Нека да започнем с това, че "рисков фактор" и "причина" не са едно и също нещо. Рисковия фактор е характеристика, която се свързва с диагнозата. Например, при жените високия ръст се свързва с рак на гърдата. Това означава ли, че високият ръст причинява рак на гърдата? Разбира се че не.

Важно е да се разбере, че холестерола е основен компонент на нашите клетъчните мембрани, той действа като антиоксидант, помага за синтеза на витамин D и е единственият източник от който се произвеждат нашите стероидни хормони, като кортизол, естроген, прогестерон и тестостерон, които са ключови за репродуктивността. Затова, със сигурност можем да кажем, че без холестерол няма как да оцелеем.

Холестеролът се използва от нашите тела, за да възстанови пораженията в артериите. Д-р Мария Ениг, изследовател, казва, че да се обвинява холестеролът за сърдечни заболявания е нещо като да се обвиняват пожарникарите за възникването на пожари. Дали наистина е добра идея да намалим „пожарникарите” на нашите артерии? Ключът към спирането на сърдечните заболявания, е да спрем „пожарите” в нашите артерии на първо място, като се сведе до минимум консумацията на захар, минимизират се вредите от свободните радикали, като се избягва консумацията на рафинирани и поради това граниви растителни масла и се намали постоянния стрес.

Нашите тела считат холестерола за толкова жизненоважен за нашето оцеляване, че всяка клетка в тялото ни може произведе толкова холестерол, колкото ѝ трябва. Ако не ядем или пък ядем съвсем малко холестерол, тялото ни започва да произвежда повече, а ако ядем много, тялото произвежда малко. По този начин, нивото на холестерола се запазват, независимо от нашия хранителен режим и това е причината покачването или спада на нивата на холестерол да се регулира много трудно само с диета.

Д-р Равнсков, който е написал книгата „Митовете за холестерола”, прави изследване след изследване, за да обори идеята, че високите нива на холестерол са причина за сърдечните заболявания. В едно от изследванията става ясно, че около половината от хората със сърдечни заболявания са с нисък холестерол, както и половината от хората без болест на сърцето са с висок холестерол.

Повечето проучвания са установили, че при жените, високия холестерол не е рисков фактор за сърдечно заболяване - всъщност, смъртността при жените с много нисък холестерол е пет пъти по-голяма. Канадско изследване, което проследява 5000 здрави мъже на средна възраст в продължение на 12 години, установява, че високия холестерол не е свързан с болест на сърцето.

В друго проучване, направено в Университетската болница в Торонто, където се проследяват нивата на холестерол при 120 мъже, които са имали сърдечни удари се установява, че броят на мъжете с втори сърдечни удари с висок и нисък холестерол е един и същ. В Русия пък ниските нива на холестерол се свързват с повишаване на сърдечните заболявания. Японците често са цитирани като хора, които ядат много малко холестерол и имат много ниски нива на риск от сърдечни заболявания.

Високия холестерол не причинява сърдечни болести

Но японците, които са се преместили в САЩ и продължават да се хранят с традиционната японска кухня, страдат два пъти по-често от сърдечни заболявания, отколкото тези, които са се хранили, както с традиционни японски ястия, така и с мазни американски храни. Това подсказва, че нещо друго, като стреса например, е причина за сърдечните заболявания.

Това е само малка част от изследванията, които противоречат на идеята, че холестерола е причинител на сърдечните заболявания. Тогава защо тази идея е толкова популярна? Може би фармацевтичните компании и хранителните индустрии печелят много от поддържането на това убеждение.

Идеята, че холестерола не е причина за сърдечните заболявания, е против общовъзприетите разбирания, но тя не е, за да се създаде просто спор, а за да се покаже след предоставените доказателства, че сме на грешен път. Ако преди хората са яли наситени мазнини и холестерол под формата на животински мазнини, яйца, както и пълномаслено мляко, а сега консумацията на тези храни намалява и те се заменят със захар, растителни масла и преработени храни, то сега нивата на сърдечните заболявания започнаха да се покачват – очевидно е, че обвиняваме грешно холестерола за това. Чувствайте се свободни да не вярвате на тази идея, но моля също така да не я отричате напълно.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати