gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Тъмната страна на вегетарианството

Тъмната страна на вегетарианството

Вегетарианство

Изследване, публикувано в „Журнал на Американската диетична асоциация”, установява, че два пъти повече тийнейджъри и почти два пъти повече млади хора, които са вегетарианци, използват нездравословни методи за регулиране на теглото си в сравнение с тези, които никога не са били вегетарианци. Тези средства включват използването на диетични хапчета, лаксативи и диуретици и предизвикване на повръщане с цел контрол на теглото.

Има и лоша страна на вегетарианството, казва д-р Дейвид Кац, директор на Изследователски център за превенция към Медицинския университет в Йейл.

"Младите вегетарианци в проучването са по-склонни към нередовно ядене и нарушения при храненето, Казва Кац. - Това не се дължи на вегетарианство, но е факт, че юношите искат да контролират хранителния си режим и теглото си и избират вегетарианството наред с други по-малко здравословни методи.

Вегетарианството или храненето с предимно растителна храна може да се препоръча на всички младежи. Но когато юношите сами изберат вегетарианството, е важно да се разбере защо, тъй като това може да е по-скоро сигнал за помощ, отколкото грижа за здравето.” казва Кац.

Според него една балансирана вегетарианска диета е сред най-здравословните диетични методи и проучването показва някои от ползите ѝ.

Дебело дете

"Юношите, които практикуват вегетарианство, е по-малко вероятно да бъдат с наднормено тегло, отколкото техните връстници, които се хранят с всякаква храна. Освен това най-вероятно ще са с по-добро кръвно налягане и холестерол. Яденето предимно на растения или дори само на растения е здравословно и със сигурност е далеч по-добро от типичната американска храна.”

Изследователят, който води проучването, Рамона Робинсън-О'Брайън, асистент професор в катедра Хранене в Колеж Свети Бенедикт и Университет Свети Йоан, подкрепя тази теза.

"По-голямата част от подрастващите и младите хора днес, ще се възползват от напредъка в диетологията." казва тя. Проучването ясно доказва, че вегетарианците сред участниците по принцип е по-малко вероятно да бъдат с наднормено тегло или със затлъстяване.

Въпреки това настоящите вегетарианци могат да са с повишен риск от преяждане, докато бившите вегетарианци могат да бъдат с повишен риск от екстремни нездравословни методи за контрол на теглото”, казва специалистката.

"Лекари и специалисти по храненето, даващи насоки на младите вегетарианци, могат да преразгледат потенциалните ползи, асоциирани със здравословна вегетарианска диета и би трябвало да признаят за възможността от повишен риск от нередовно хранене и поведение."

Отслабване

Учените събират данни за 2516 тийнейджъри и млади хора, които са участвали в проучване, наречено Проект ХРАНЕНЕ-II: Хранене сред тийнейджъри. Те класирали участници като настоящи, бивши и такива, които никога не са били вегетарианци и ги разделили на две възрастови групи: тийнейджъри (15 до 18 години) и младежи (19-23 години).

Всеки участник е бил разпитан за преяждане, дали е почувствал загуба на контрол върху хранителните навици, както и дали използва екстремни мерки за контрол на теглото.

Около 21% от тийнейджърите, които са били вегетарианци, казват, че са използвали за контрол на теглото си нездравословни методи, в сравнение с 10% от тийнейджърите, които никога не са били вегетарианци. Сред младежите повече бивши вегетарианци (27%) са използвани такива мерки от настоящите вегетарианци (16%) или тези, които никога не са били вегетарианци (15%), показва проучването.

В допълнение, сред тийнейджърите преяждането и загубата на контрол върху хранителните навици се наблюдава при 21% от настоящите и 16% от бившите вегетарианци и само 4% от тези, които никога не са следвали вегетарианска диета. При младежите повече вегетарианци (18%) заявяват, че са имали преяждане със загубата на контрол, отколкото бивши вегетарианци (9%) и тези, които никога не са били вегетарианци (5%).

Анорексия

Младежите вегетарианци е по-малко вероятно да бъдат с наднормено тегло или със затлъстяване, отколкото тези, които никога не са били вегетарианци. Сред тийнейджъри проучването не намира статистически значима разлика в теглото.

"Когато учим подрастващите и младежите на правилно хранене и планиране на храненето, важно е да се знаят потенциалните ползи за здравето и рисковете, свързани с вегетарианска диета, казва Робинсън-О'Брайън. - Освен това, може би е добре да открием кои са мотивите за избор на вегетарианска диета и да оценим риска от нездравословно хранително поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Горска Ягодка
Горска Ягодка
22.06.2014 18:39
В България в момента няма никакъв контрол какво има в храните.Животните се хранят нелегално със соеви шротове, съдържащи ГМО, и после месото се продава в месарските магазини. И търговците са просто продавачи и грам не се интересуват какво продават. Пилетата също се хранят с такива смески. Нямало хормони в месото, и това не е за вярване. За плодовете и зеленчуците - и там никакъв контрол. Какви пестициди и нитрати има, тук отровата не подбира никой и пак - никаква информация. И търговците хич не обичат да ги питаш това от къде е и т.н. Все повече химия се появява в брашното, хляба, и все повече подсладители и консерванити тайничко ни се налага да ядем. Четете етикетите- аз все това повтарям.И другото-в България има сякаш умишлено лиспа на информация. Даже се рекламират вафли с изкуствен подладител с деца, и се дават на децата, като нещо съвсем нормално, безредно, представят се в заблуждаваща щастлива обстановка.
Май само ядките останаха, но пак пакетираните трябва да се следят-и там има понякога Нариев глутамат за чудесен вкус.Изобщо- положение никак не е розово...
1
0
София
София
12.02.2014 20:01
За мене вегетарианството винаги е свързано с някакви психологични проблеми. Трябва повече да се говори в тази насока, особено сред младите. Правилно е умереното и балансирано хранене.
0
3
Елизабет
Елизабет
09.06.2014 20:20
За Вас може и да е така, но за мен не е. Внимавайте с думите "винаги" и връзката с, както е правилно да се казва - психичните проблеми. Замисляйте се, до колкото можете, преди да изречете нещо подобно. Вегетарианството не изключва умереното и балансирано хранене и не е свързано с психични проблеми, по принцип. Възможно е да има хора с психични проблеми, които са вегетарианци, както при всички останали. И аз всеки път, като видя заклет мръвкояден хипертоник с още куп заформени "хроники", все се чудя на упорството, да не отстъпи и на крачка от "мъжествената кухня".
2
1
ЛИЛИ
ЛИЛИ
26.05.2013 10:37
Аз съм вегетарианка повече от 15 год. Не мога да кажа категорично, че не съм имала проблеми със здравето. Имала съм проблеми и с наднормено тегло , защото това че си вегетарианец, не значи непременно че се храниш здравословно. Много е важно как точно се комбинират храните , особено похапването на плодове-те не трябва да се смесват с другите храни. Трябва да минат поне няколко часа след консумацията им, и преди консумацията им ако сме яли друго. Другото важно нещо е да се похапват сурови неща. Ако може поне 50 % от порцията да е "жива" . Като цяло е много по-леко да си вегетарианец. Човек се чувства "по-лек" и по-жив :)
2
0
Росен
Росен
26.05.2013 09:34
Хора и аз вярвам в идеологията на вегетарианството и на няколко пъти съм се мъчил да става вегетарианец, но след втория ден някъде ме обзема такава немощ, че направо не мога да стана от леглото, а камо ли да работя. И така винаги се отказвам. Това според вас нормална стъпка ли е или не сте преживявали нещо подобно, когато сте спирали месото. За сведение, ако е от значение току навърших 30 години. Благодаря, ако някой сподели мнение и опит.
0
0
йо
йо
03.02.2013 02:29
И аз вече 6 години вегетарианствам. само че консумирам кисело мляко, защото мисля, че крайното вегетарианство не е най- полезното нещо.
0
0
Мая
Мая
18.12.2011 12:52
Аз съм вегетарианка от 10 години и благодаря на Бога , че ме насочи в този път . Освен моралното удовлетворение ,че не съм съучастник в убийството на живи , чувстващи и интелигентни същества, се чувствам здрава и чиста и изглеждам много по-добре от всички месоядни на моята възраст . Хората обикновено смятат ,че съм с над 10 години по-млада ,а да не говорим ,че всичките ми медицински тестове са перфектни . Препоръчвам на всички да последват вегетарианския начин на хренене и изобщо да не слушат лъжите ,че растителните белтъци са непълноценни . Напротив - те са много по-устойчиви и чисти , много по-издръжливи на термична обработка и много по-качествени. Каквото и да говорят защитниците на месото , практиката показва ,че вегетарианците са много по-здрави , съзнателни , интелигентни и младолики.Пожелавам ви успех!
3
2
Ина
Ина
13.01.2014 12:50
Аз съм пушач и не мога да не ям месо поне веднъж на ден. Просто организма ми се държи все едно не съм яла нищо. Изглеждам поне 10 години по-млада и не съм с наднормено тегло. Ям, без да се ограничавам, мазнини и шоколад. Препоръчвам ви да престанете с тези глупости за вредни и безвредни храни. Всичко е вредно, когато се прекалява. Има много хора които не стават масата докато не си опразнят чинията, което е безумие. Организма знае от какво и колко има нужда, а вие трябва само да го послушате. Яжте каквото ви се яде, просто не прекалявайте.
2
0
радослав
радослав
14.07.2011 14:35
Аз никога не съм бил вегетерианец, но съм сигурен, че е много добър начин на хранене. Не съм вегетерианец защото имам проблем с теглото, което е под норменото. Иначе веднага бих започнал едно толкова здравословно хранене, но също така мисля и че месните продукти не трябва да отсъстват напълно от храната на хората все пак има и много витамини и в месото. За вегетерианците, яжте повече гъбки, които са страшно богати на метални елементи и много богати на витамини от групата Вита. Още гъбите се наричат и месото на вегетерианците, знам го защото съм завършил полу-више училище за готварско изкуство, а плодовете и зеленчуците несъмнено също са много полезни.
1
0
gerda
gerda
27.06.2011 22:33
Аз съм вегетарианка и нямам проблеми със здравето и съня. Чуствам се страхотно. И то не от скоро съм вегетарианка.
4
0