Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни лакомства с тиква

Вкусни лакомства с тиква

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Браунис с тиква

Тиквата е вкусна не само когато е печена, но и когато се използва като съставка за приготвянето на вкусни лакомства. С тиква могат да се направят вкусни кексчета.

Необходими продукти: 100 грама масло, 300 грама брашно, 1 супена лъжица канела, 3 яйца, 1 супена лъжица захар, 200 милилитра прясно мляко, 350 грама нарязана тиква, 1 чаена лъжичка бакпулвер, щипка сол.

Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера, канелата и солта. В отделен съд се разбиват яйцата, добавя се млякото и маслото. Добавя се захарта и всичко се разбърква добре.

Брашното се добавя към яйчената смес, докато не се получи тесто. Смесва се с предварително настърганата тиква. Фурната се загрява до 200 градуса. Тестото се излива във формички, които се разпределят в тава.

Формичките се запълват до три четвърти от обема им. Пекат се 20 минути. След като се извадят от фурната, се оставят да изстинат и кексчетата се изваждат от формичките.

Тиквеното суфле е нежен десерт, който се топи в устата. Необходими продукти: 150 милилитра прясно мляко, 3 яйца, щипка сол, 50 грама брашно, 1 супена лъжица захар, 40 грама масло, 100 грама тиква, 5 грама нишесте.

Съфле с тиква

Фурната се загрява до 200 градуса. Тиквата се почиства от кората и семките, завива се с фолио и се пече до готовност, около 40 минути.

Белтъците се отделят от жълтъците. Маслото се разтопява на бавен огън и се добавя пресятото през сито брашно. Като се разбърква постоянно, се довежда до кипване и се сваля от огъня.

Добавя се топлото прясно мляко. Сместа ще заприлича на рядка каша. Добавят се жълтъците и всичко се разбърква. Тиквата се намачква на пюре. Добавя се в сместа, разбърква се и се оставя да поизстине.

Белтъците се разбиват на сняг, като се добавя захарта и нишестето. Добавят се в тиквената смес. Леко се разбъркват отгоре надолу, за да не спаднат белтъците.

Фурната се загрява до 180 градуса. Сместа се разпределя във форми, предварително намазани с масло и поръсени със захар. Пече се 15 минути, докато се вдигне и се зачерви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest