Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за мусове от цял свят

Идеи за мусове от цял свят

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Шоколадов мус

Експериментирайте с различни рецепти за мусове от цял свят, за да зарадвате близките си и да се поглезите. Мусовете са лек и нежен десерт.

Италианският мус от бял шоколад с ягоди е много вкусен. Необходими продукти: 250 грама бял шоколад, 1 чаена чаша течна сметана, половин чаша прясно мляко, 150 грама захар, 3 яйца, 4 големи ягоди, 25 грама млечен шоколад, ментови листенца.

Белият шоколад се начупва на ситно и се добавя прясното мляко. Загрява се на пара или на водна баня. Когато шоколадът се разтопи, се сваля от огъня.

Жълтъците се отделят от белтъците. Жълтъците се разбиват със захарта и се добавят към топлия шоколад. Разбъркват се и се оставят да се охладят.

Разбива се сметаната и се добавя към шоколада. Разбърква се с дървена лъжица и се разпределя в купички. Оставя се в хладилник и преди сервиране се поръсва с настърган млечен шоколад. Украсява се с ягоди и ментови листенца.

Плодов мус

Френският мус от кестени е с много приятен вкус.

Необходими продукти: 1 килограм кестени, 750 милилитра прясно мляко, 150 грама захар, 300 милилитра заквасена сметана, 100 грама какао, 150 грама захаросани плодове, 50 грама орехи, 20 грама масло, 1 ванилия.

Кестените се сваряват, като предварително се срязват леко, за да могат да се белят по-лесно. След като кестените се сварят, се обелват от кората и от вътрешната кафява ципа.

Кестените се слагат в тенджера, добавя се млякото и половината какао, ванилията и всичко се вари 20 минути. Покрива се с хартия за печене форма да пудинг или за кекс. Надробяват се кестените, като се оставят 10 цели за украса.

Мус със сметана

Слагат се три четвърти от кестеновото пюре във формата. Разбива се сметаната, нарязва се захаросаните плодове и орехите. Смесват се със сметаната и излейте върху кестеновото пюре. Отгоре се разпределя останалото пюре от кестени. Оставя се за 4 часа в хладилник.

Когато пудингът е готов, се приготвя глазурата. В тенджерка се загрява захарта, останалото какао и 3 супени лъжици вода. Мусът се покрива с глазура и се украсява с бита сметана и цели кестени.

Бразилският мус с кафе е много интересен десерт. Необходими продукти: 15 грама желатин, 65 грама мляно кафе, 3 жълтъка, 50 грама захар, 1 ванилия, 300 милилитра заквасена сметана, 50 грама орехи, 30 грама пудра захар.

Желатинът се залива с 200 милилитра студена вода и се оставя да набъбне. От кафето и 300 милилитра вряла вода се сварява кафе и се прецежда през гъсто сито.

Жълтъците се разбиват със захарта. Кафето се налива в жълтъците и се нагрява, докато не се сгъстят. Добавя се набъбналият желатин и ванилията.

Сметаната се разбива и се смесва с охладената смес с кафе. Мусът се разпределя в купички и се оставя в хладилника да се стегне. Украсява се с орехи, поръсва се с пудра захар и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest