Примерно меню за Коледа

Ростбийф за Коледа

За Коледа изненадайте близките си с изискано празнично меню. Салатата от авокадо и сьомга е вкусно начало на празничната трапеза.

Необходими продукти: 2 броя авокадо, 300 грама пушена сьомга, сокът от 1 лимон, 1 супена лъжица каперси, половин чаша заквасена сметана, щипка бял пипер, съвсем малко червен хайвер.

Авокадото се обелва, костилката се отстранява, а меката част се нарязва на малки парченца. Напръсква се с половината от лимоновия сок и се разпределя в чинии. Филето от сьомга се нарязва на тънки ивици, те се навиват и се слагат върху нарязаното авокадо.

Оставя се в хладилник за два часа. В това време се приготвя дресингът за салатата. Сметаната се смесва с каперсите, белият пипер и останалия лимонов сок. При сервиране салатата се сервира с дресинга, в който се пускат няколко зрънца хайвер.

Коледното телешко руло е вкусно и създава празнично настроение.

Коледни десерти

Необходими продукти: 1 килограм телешко месо, 1 яйце, сол, черен пипер, една чаена лъжичка мед. За плънката: 5 печурки, 1 глава лук, 1 морков, 1 филия сух хляб, 4 супени лъжици майонеза, сол и черен пипер.

Яйцето се разбива с 50 милилитра вода, сол и черен пипер. В тази смес се слага месото и се оставя за 10 часа в хладилника. Изважда се и с остър нож се прави разрез така, че да се направи джоб, в който да се сложи плънката.

Тя се приготвя, като лукът се нарязва на ситно, смесва се със ситно нарязания или настърган морков, натрошената филия хляб, нарязаните и предварително сварени гъби. Добавя се майонезата, солта и черният пипер.

С тази плънка се пълни джобът и се фиксира с клечки за зъби. Месото се намазва с меда, който е смесен с половин супена лъжица вода.

Покрива се с фолио и се пече на 180 градуса. След 50 минути фолиото се маха и температурата се увеличава до 220 градуса, за да се образува коричка. Оставя се да изстине и се поднася.

Снежните топки са вкусен френски десерт, подходящ за коледната трапеза. Необходими продукти: 6 белтъка, готови блатове за торта, 500 милилитра ванилов сладолед, 2 супени лъжици коняк, 50 грама пудра захар.

От блатовете с помощта на чаша се изрязват кръгове. Напръскват се с коняк. Върху всеки кръг се слага по една топка сладолед. Оставя се във фризера за 3 часа. Още по-добре е, ако оставите сладоледа с блатовете за цяла нощ.

Десертът се сервира горещ, затова малко преди сервирането фурната се загрява до 230 градуса. Белтъците се разбиват на сняг с добавяне на пудрата захар. Топките сладолед се покриват плътно с белтъците и се запичат до златисто за около 3 минути във фурната.

5 1
4 3
3 1
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ivo
Ivo
17.12.2016 17:45
На Рождество храната е постна !
0
0