gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здрави през зимата с алабаш

Здрави през зимата с алабаш

Алабаш
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
Виж ››

Алабашът е една от зелевите култури, която има значително разпространение у нас. Известен е още с названието „гулия". Появява се епизодично на нашия пазар, главно в есенните и зимни месеци.

Алабашът е богат на хранителни вещества, съдържа витамини С и А, фибри, натрий, калий, калций, фосфор, магнезий. По състав е най-близък до зелето. Научно доказано е, че съдържанието на пълноценни аминокиселини в белтъчините му играят важна роля при възстановяване на клетките в организма.

В 100 гр. алабаш се съдържат 27 калории, 0, 01 гр. наситени мазнини и никакъв холестерол. Това прави зеленчукът полезен за сърцето и циркулацията на кръвта.

Алабаш е много богат на витамин С, със стойности, близки до тези на лимона. Това дава сили на отслабения най-вече през зимния период организъм да поддържа естествения си имунитет и го прави устойчив на различни инфекции.

Витамин С участва в окислително-възстановителните процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, в образуването и възстановяването на тъкани, както и в биосинтезирането на хормоните. Също така укрепва и стените на кръвоносните съдове.

Този зимен зеленчук е и богат източник на диетични фибри. Освен че са полезни за червата, те допринасят и за понижаване на риска от храносмилателни проблеми, хемороиди и рак на дебелото черво.

Салата с алабаш и моркови

Съдържанието на калий в алабаша има отношение към обмяната на веществата и регулиране дейността на мускулите и нервите.

Твърде ценно качество на този зеленчук е, че правилно съхраняван в специални хранилища не губи своите качества, като сочност, съдържание на витамини и минерални соли. Точно това му свойство му позволява да се ползва като ценна храна не само през есента, но и през зимата, а дори и ранната пролет.

У нас главно се употребява пресен - обелен и нарязан, на средно големи късове, а така също и приготвен под формата на салата. Цени се, тъй като през студените месеци замества свежата салата. Може да се използва като подправка, тъй като сокът му е приятен на вкус. А нарязан или настърган на ситно, гарниран с маслини и малко зехтин или лимонов сок, се превръща в истински деликатес.

С разнообразния си хранителен и ценен витаминозен състав, алабашът може успешно да се използва и като лечебно средство през зимата. Помага при авитаминози, при липса на желязо и други микроелементи в организма при анемия.

Трябва също така да се отбележи, че дребният алабаш се отличава с по-високи хранителни и диетични качества в сравнение с по-едрите екземпляри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати