Близостта до заведeния за бързо хранене е фактор за затлъстяване при учениците

Близостта до заведeния за бързо хранене е фактор за затлъстяване при учениците

Учениците, чиито училища са съвсем близо до заведения за бързо хранене е по-вероятно да затлъстеят от учениците, чиито училища са на четвърт миля или повече по-далече, според проучване сред милиони ученици, проведено от икономисти от Калифорнийския университет и Колумбийския университет.

Изследването цели да определи дали географската близост до заведения за бързо хранене може да бъде от значение и да стане причинна за затлъстяване.

Извадката на изследването е била голяма, с времеви обхват почти десет години и включва толкова подробна географска информация, че учените са били в състояние да наблюдават нивата на затлъстяване сред ученици в едно и също училище преди и след отварянето на заведение за бързо хранене наблизо.

След коригиране за широк набор от променливи, включително доходите, образованието и расата, учените установяват, че нивата на затлъстяване са с 5% по-високи сред учениците, до чиито училища има в непосредствена близост пицарии, продават се бургери или пък има друго заведение за бързо хранене, в сравнение с учениците, които посещават училища, намиращи се далеч от подобни заведения.

"Ние сме напълно убедени, че това са достоверни и обективни оценки за ефекта на храната от заведения за бързо хранене върху затлъстяването на групата, върху която се фокусираме", казва Енрико Морети, професор по икономика в Калифорнийския университет и един от съавторите на изследването.

Той споделя още, че не става ясно от резултатите защо само учениците в такава непосредствена близост до заведения за бързо хранене са били засегнати.

"Това може да се дължи на факта, че учениците не обичат да ходят прекалено далеч. Може би те нямат достатъчно време за обяд или това е просто ефекта на изкушението, което имат право пред очите си."

Близостта до заведeния за бързо хранене е фактор за затлъстяване при учениците

Друга част от проучването анализира данни за милиони бременни жени в Ню Джърси, Мичиган и Тексас в продължение на 15 години. След коригиране на редица променливи, учените установили, че жените, които живеят в рамките на половин миля от ресторант за бързо хранене са с повишен риск от напълняване с повече от 20 килограма по време на бременност, в сравнение с тези, живеещи по-далеч.

Тъй като много от жените имат и по още едно дете, икономистите са били в състояние да документират наддаването на тегло по време на следваща бременност, след като ново заведение е отворено наблизо.

Кели Браунел, директор на Центъра по хранително поведение и затлъстяване в Университета в Йейл заявява, че проучването дава доказателство, че т.нар. ресторанти за бързо хранене допринасят за проблема със затлъстяването, особено при деца.

"Планирането на закони, които забраняват ресторанти за бързо хранене в близост до училища, са най-вероятно стъпка към защитата на здравето на децата, " казва г-н Браунел.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Sania
Sania
27.10.2011 15:41
Неправилното хранене на децата може да се окаже сериозен проблем на по-късен етап. Ето защо всеки родител трябва да е запознат с това каква храна е полезна за детето и в какво количество. Много лесен начин за изготвянето на здравословно меню е използването на специален електронен калкулатор, който да показва оптималния хранителен режим за дете с нормално тегло. Можете да намерите такъв калкулатор тук:
0
0