Видове ориз

Видове ориз

Оризът е една от най-древните култури. Последните данни сочат, че за първи път е бил култивиран преди повече от шест хилядолетия в Китай. Прародителят е сорт див ориз, който е в изобилие по тези географски ширини и в наши дни. Оризът бил пренесен в Гърция от арабските търговци, а по-късно Александър Велики го разпространил в Индия. През 7-ми век маврите внесли ориз в Испания, а те на свой ред – на южно американските си колони в началото на 17-ти век.

Погледнато към днешна дата, оризът се нарежда на второ място след пшеницата по количество консумация на зърнени храни в света. Все пак Азия си остава континентът, в който този тип зърнена култура e на най-голяма почит. Там е концентрирано и световното производство на ориз – около 94%, като най-големите производители са Китай, Индонезия, Индия и Тайланд.

Видове ориз

Най-широкоразпространени са три вида ориз – бял ориз, който е оригинален за Азия, ориз, отглеждан в Африка и див ориз. Белият и африканският ориз имат над 8 000 разновидности, с разлики в размера и формата на зърната.

Ориз с грах

Кръглозърнестият ориз е с дължина от 4 до 5 милиметра, съдържа голямо количество нишесте и затова е по-лепкав и предразположен към разкашване след сваряване.

Среднозърнестият ориз е с дължина около 5-6 милиметра, след сваряване остава разделен, но след като изстине се слепва.

Дългозърнестият ориз е с дължина не по-малко от 6 милиметра и не се слепва след сваряване.

Типове ориз

Целозърнест ориз – изключително богата на нутриенти форма на ориза. Има кафяв цвят и силен натурален аромат. Трябва да се вари поне 45 минути.

Ориз с гъби

Кафяв напарен ориз. Този тип ориз изисква накисване преди изсушаването, а след това трябва да се подвари на пара. Благодарение на този процес, зърнената култура ще загуби по-малко от полезните си вещества в процеса на варене, който трае около 25 минути.

Бял ориз – най-популярният по света и у нас ориз, време за приготвяне – около 15 минути.

Бял полиран ориз – този тип е силно осакатен откъм полезни вещества, за сметка на това се усвоява доста бързо от организма. Необходимото време за приготвяне е 10 минути.

Бял напарен ориз – обработката му е идентична с тази на кафявия напарен ориз, но за разлика от него е по-беден на витамини. В сурово състояние, цветът му е леко жълтеникав, но след сваряване добива бял. Необходимото време за сваряване е от 10 до 15 минути.

Бързо сваряващият се бял ориз е известен още и като 5-минутен ориз. Той бива и бял, и кафяв. Този тип е най-беден на полезни хранителни вещества.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Христо
Христо
04.12.2018 17:16
много ми хареса статията
0
0