Тайната на вкусното капучино

Капучино

Капучино, на италиански Cappuccino, представлява италианска топла напитка, приготвена от кафе и мляко. На 8 ноември пък се отбелязва денят на капучиното в САЩ, което е повод да си поговорим за това как се прави перфектното вкусно капучино.

Истинското капучино, според експерти трябва да съдържа 25 мл кафе еспресо и 125 мл студено мляко, разбито на пара, при което от 3-4 градуса то се нагрява до 55 градуса. Млякото трябва да е прясно, краве, да съдържа над 3.2% белтъчини и да има около 3.5% масленост.

Еспресо за приготвяне на Капучино

За едно капучино млякото се разбива на пяна в съд от неръждаема стомана, за да няма примеси от никакви други аромати и вкусове. Пяната на капучиното трябва да е бяла и заобиколена по периферията от кафеен борд - нито тънък, нито прекалено широк. Гъстотата и трябва да е еднородна и да не се разделя от течността. Също така не трябва да няма шупли или балончета. Идеалната чаша сервиране е с вместимост 150-160 мл.

Много хора бъркат капучиното с млякото с кафе. А всъщност приготвянето му е изкуство, а пиенето - наслада. Истинската и оригиналната рецепта на приготовление се пази в Националния институт за еспресо в Милано.

Основните елементи за доброто капучино са спазването на точно определени съставки. Също така се изисква наличието на висококачествена машина и присъствието на способен барман. За направата на истинското капучино освен това са необходими любов, страст и техника от страна на приготовляващия.

Необходими продукти:

10 г канела за поръсване, 2 пръчки канела за декорация, 1 ч.л. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. кафе еспресо.

Начин на приготвяне:

Капучино с канела

Горещото еспресо се изсипва в по-широка чаша, така че да заеме само една четвърт от нея. Ако искате да е по-сладко, добавете една лъжичка захар. Затоплете половината от прясното мляко и го изсипете в кафето. Разбъркайте добре.

Останалата част от млякото се подгрява в машината за еспресо, докато се образува много пяна и стане гъсто като крем. Този крем се изсипва върху кафето. Отгоре се поръсва с малко канела. По желание декорирайте с пръчици канела.

Изпива се веднага, преди да е спаднала пяната.

Варианти: Прясното мляко можете да замени със сметана. По този начин обаче капучиното ще стане малко по-тежко. Вместо канела можете да поръсите какао или ванилия.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати