Как да познаем биозеленчуците и плодовете

Биозеленчуци
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Счита се, че био храните са по-безопасни за консумация от неорганичните храни. Причината е, че съдържат нищожно количество пестициди в сравнение с конвенционалните продукти. Биологичното производство забранява или строго ограничава хранителни добавки и други химикали, които се използват при третиране на продуктите, с цел намаляване на всеки потенциален риск, свързан с тях.

Все повече хора търсят биопродукти, които не са отгледани с пестициди. Но как да ги разграничим от останалите? Достатъчно ли е да отидем в биомагазина или и там има риск от измама?

За да сте сигурни в продуктите, които купувате, прочетете следващите признаци, които ще ви помогнат да раграничите био-зеленчуци и плодове.

Първо, вижте дали има стикер (етикет), представляващ 12 звезди образуващи формата на листо, в зелен цвят. Това лого важи за всички, продукти произведени по европейски стандарт с еко технологии в Европа.

Биоябълки

Вторият признак е занкът "Био", задължително трябва да присъства върху опаковката.

В България контролът върху биохраните не е толкова затегнат, затова следете тези два признака. Много често може да се срещне надпис "екологично чист", "екопродукт", "органик" или "био", тези надписи са подвеждащи и не доказват произхода на продукта.

Третата стъпка - оглеждайте добре зеленчиците и плодовете.

Биомагазин

Жълтите петна по кората на зеленчуците са признак за обработка с нитрати. Проверете за наличието на такива върху краставици, корнишони, тиквички и картофи.

Много нитрати се използват, за да порастнат по-бързо продуктите, затова избягвайте много големите по размер плодове и зеленчуци. Избирайте малките и с несъвършена форма продукти.

Плодовете и зеленчуците, които изглеждат добре узрели, най-вероятно не съдържат нитрати.

Обикновено зеленчуците съдържат повече нитрати от плодовете. Най-много нитрати натрупват цвекло, ряпа, зелената салата, броколи, моркови, пресния лук и спанак. Винаги измивайте добре зеленчуците и плодовете и ги почиствайте от дръжките и кочаните.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати