Какво представлява кайзероването на месо

Пастърма

Кайзероването на месо буквално означава намазването на колбас със специална смес от подправки, т.е. "кайзерован". За тази процедура са подходящи нетлъсти меса, например свинско бонфиле. По принцип всякакво месо може да се кайзерова.

Преди да се кайзерова, месото се осолява по един от двата познати начина.

Първият вариант е да го поставите в саламура от 80 г морска сол на литър вода, в керамичен или емайлиран съд. Отгоре месото трябва да е затиснато с тежест, за да не изплува.

Вторият начин е да го наръсите обилно с морска сол.

Оставяте да престои една седмица. След това месото се вади, измива се добре и се изкисва 1 час в чиста вода. Подсушава се и в единия край на парчето месо се пробива дупка. Оставя се провесено на проветриво място поне за няколко часа, след което се намазва със сместа за кайзероване.

Кайезровано месо

Има два варианти за смес за кайзероване на месо. Изглеждат много идентични, но променянето на една съставка води до тотална промяна на вкуса на крайния продукт.

Вариант 1 - за 3 до 4 кг. готово осолено месо

Необходими продукти: 4 яйца, обелените скилидки от 1 голяма глава чесън, 1 с.л. чимен, 2 с.л. червен пипер, 15 г ситно смлян бял пипер, 15 г сол, 1/2 ч.л. лют червен пипер, ситно смлян, 1 с.л. тъмен соев сос

Начин на приготвяне: Прахообразните съставки се смесват добре, а чесънът се счуква с половината сол. Яйцата се разбиват добре и към тях се добавя чесновата паста. Разбива се до гладка смес. Добавя се и прахообразната смес при непрекъснато разбъркване до получаване на гладка паста. Накрая се добавя соевият сос.

Вариант 2 - за 3 до 4 кг. готово осолено месо

Кайзероване на месо

Необходими продукти: Сокът от 2-3 лимона, обелените скилидки от 1 голяма глава чесън, 1 с.л. чимен, 2 с.л. червен пипер, 15 г ситно смлян бял пипер, 15 г сол, 1/2 ч.л. лют червен пипер, ситно смлян, 1 с.л. тъмен соев сос

Начин на приготвяне: Прахообразните съставки се смесват добре, а чесънът се счуква с половината сол. Чесновата паста се смесва постепенно с прахообразните съставки до получаване на смес. Добавя и се соевият сос, а лимоновият сок се използва за разреждането на цялата смес до гъстотата на гъста боза.

Когато сте готови с приготвянето на избраната паста, обмазвате месото и го окачвате на проветриво място за 24 часа. След това го поставяте в марлено чувалче, което го предпазва от наплюване от мухи през летния сезон. Месото е годно за консумация след десетина дни.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
koi
koi
23.05.2015 09:10
s qicata tozi variant malko me plashi, no drugiq stana vkusno :)
4
1