Немска кухня

Немска кухня

Немската кухня е разнообразна, вкусна и в никакъв случай не е диетична. Има много богата и интересна история, а кулинарните особености се различават чувствително в различните части на Германия.

Немците са големи любители на картофите. Приготвят ги по много начини – печени, пържени или като съставки в студени салати. Не са привърженици на пюретата, за сметка на това предпочитат кендли – традиционна гарнитура, която може да бъде поднесена и като десерт.

Картофи с наденички

Сред хранителните традиционни деликатеси може да се причисли и ястието Eintopf – приготвено в една тенджера, което замества целия обяд. Сред десертите почитно място заема произлизащият от Австрия Apfelstrudel, различните кухени, меденки и други тестени десерти.

В западна Германия - Шварцвалд и Баден-Вюртемберг – се предпочитат зеленчуци, а на юг – в Бавария и другите околности – точно обратното, набляга се на мазнини и тлъстото месо.

Супите в Германия не са много популярни. Най-известните са Gulaschsuppe, която е подобна на унгарското ястие ungarische; пикантна супа Bohnensuppe и супата Zwiebelsuppe, идентична на френската супа с червен лук.

Наденички с кисело зеле

В Източна Германия се приготвя и солянка – пикантна украинска супа с нарязана наденица. Среща се също и баварската супа Leberknödelsuppe. Немските предястия не са сложни, обикновено се сервират салати, пастети и мезета. В Северна Германия се набляга на риба и морски дарове, като най-предпочитана е пъстървата.

Немската кухня винаги ражда засищащи и много вкусни ястия. Основна роля играе месото и най-вече свинското, което се приготвя по разнообразни начини. Световноизвестни са немските наденички или т.нар. „франкфурти”. Нека не забравяме и вурстовете, които са традиционна храна по Коледните базари.

Зелето е на голяма почит в Дойчланд. Немците го приготвят пържено, варено или кисело. Зеленото зеле се маринова като Sauerkraut, а червеното се приготвя с ябълки и се нарича Apfelrotkohl. Друг почитан зеленчук е аспержи. От април до юни, когато е сезонът на аспержи, много ресторанти сервират т.нар. аспержино меню.

Щолен

Немците обичат да пият кафе. С „Kaffeekuchen” те наричат кафето със сладкиш. Предпочитат да пият кафето си с десерт.

Един от най-популярните немски сладкиши е щолен. Той е с формата на хляб и се приготвя по време на Коледните празници. В състава си има нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки. Отгоре е покрит с кристална или пудра захар или с глазура от разбити белтъци и захар.

Немците обичат да посрещат гости, големите семейни празници и да се хранят заедно в голям семеен кръг. От алкохолните напитки обичат най-много бира. Не е случайна голямата популярност на годишния празник на бирата – Октобърфест.

Най-известните видове бира са pils – традиционното горчиво пиво и weizen – бяло пиво от горната ферментация с 50% пшеничен малц и радлера – лека плодова бира, предпочитана от младите.

5 2
4 2
3 4
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати