Какво да сготвя със свински крачета

Свински крачета

Със свински крачета могат да се приготвят не една и две вкусни манджи и супи стига да сте почитатели на подобни традиционни гозби. Ето няколко идеи:

Варени свински крачета

Необходими продукти: 4 бр. свински крачета, 1 бр. корени за супа, 70 гр. лук кромид, стар, 3 ч.л. целина листа, 1 бр. дафинов лист, 4 бр. зърна, 1/2 вр. магданоз, 5 бр. черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:

Крачетата се почистват и измиват добре. Варят се в тенджера под налягане заедно с корените за супа, лука и подправките. Когато са готови, крачетата се поднасят с магданоз и горчица или хрян, а в отделна купичка се налива от бульона.

Пача чорба

Необходими продукти: 5 свински крачета, 2 глави лук, 1 морков, 1/2 глава целина, 2 дафинови листа, 2 корена от магданоз, 5-6 зърна бахар, 3-4 карамфила, 10-12 зърна черен пипер, 1 чаена чаша прясно мляко, 2 главички чесън, 1/2 пакетче масло, 3-4 супени лъжици оцет и сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Свинските крачета се измиват, след което се заливат със студена подсолена вода. Слагат се да се варят. Когато поомекнат, към тях се прибавят нарязаните целина, моркови, корените от магданоз, дафиновите листа, бахарът, зърната черен пипер, карамфилът, ситно нарязаният лук и скилидките от едната глава чесън.

Когато свинските крачета са се разварили, се вадят, като месото от тях се отстранява. Нарязва се ситно и се връща в прецедения бульон. Прибавят се прясното мляко и сгорещеното масло. При поднасяне на масата се сервира и съд, в който сме сложили оцета и стритите скилидки чесън от втората глава.

Мезе от свински крачета

Рецепти със свински крачета

В тенджера под налягане се слагат свинските крачета, с малко сол. Варят се около 50 минути, може и повече - докато се отдели месото от кокала. Когато това стане, се вади и се накълцва. Връща се в тенджерата и се добавят черен пипер, чесън, дафинов лист, морков, червен пипер. Вари се още 20 минути. Яде се като супа и върви чудесно с греяна ракия или вино.

Супа от свински крачета

Необходими продукти: 3 свински крачета, 1 яйце, 1 ч.л. брашно, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, щипка черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Свинските крачета се осоляват и се варят в тенджера под налягане поне 1 час. Обезкостяват се и се слагат в друга тенджера. Доливат се 3-4 чаши от бульона (може и повече), в който са вряли крачетата. Слагат се и подправките. Яйцето се разбива с малко вода и към него се добавят брашното и киселото мляко. Получената застройка се сипва в супата. Трябва да се бърка докато кипне на котлона, за да не се пресече.

Поднася се с купичка с намачкан чесън и оцет - като шкембе-чорба.

Освен с вкусови характеристики, свинските крачета могат да се похвалят и с лечебните си ползи, заради желатина от крачетата - спомагащ най-вече за здравето на ставния хрущял.

Рейтинг

5 5
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
nikita
nikita
11.02.2013 09:26
моят мъж умира за фасул с крачета
1
0