Вкусни идеи за бирени мезета

Мезета за бира

Бирата е неотменна част от ежедневието на повечето българи. Може би както французите не могат без вино, така и българите без бира. Дали към обяда или вечерята, докато гледаме футбол или друг спорт или просто за отмора - газираната напитка от хмел е чест спътник.

И така...с какво най-често замезваме бирата? С чипс, пуканки, всякакви крекери и соленки - все "здравословни" неща. А до какво води всичко това? Точно така - до бирено коремче и повечко килограми.

Ето защо решихме да ви съберем няколко идеи за бирени мезета, които няма да навредят на добрата ви форма.

Бяло мезе

Картофена салата

Пригответе няколко твърдо сварени яйца, бяло сирене и кашкавал. Нарежете ги на ситно, а след това ги залейте с майонеза.

Заместете пържените картофи или чипса с варени или картофена салата.

Излишно е да казваме, че варените картофи са много по-полезни и здравословни от пържените и чипса. А приготвянето на картофена салата може и да отнеме малко повече време, но резултатът върху организма ви ще е много по-добър. Сварете картофите, нарежете ги (или ги намачкайте с вилица), прибавете червен лук или праз и овкусете с оцет, зехтин и сол. По желание можете да добавите кисели краставички.

Сурови ядки

Бирени мезета

Пържена царевица, бирен фъстък или силно подсолен слънчоглед - все нездравословни мезенца, които са в минус на добрата форма. Опитайте се да ги смените с безсолни ядки или най-добре сурови. Ако все пак не можете да се ограничите от солените ядки - ограничете количеството.

Мезе "Солени сълзи"

Ще са ви необходими следните продукти - 250 грама бутертесто, 100 грама тънко нарязан колбас по избор и 100 грама настърган кашкавал.

Разпределете парчетата колбас върху тестото с форма на правоъгълник. Отгоре поръсете с настъргания кашкавал. Навийте дългите страни на правоъгълниците на руло една към друга, като се застъпят по средата. Увийте тестото в фолио или хартия за печене и поставете за не по-малко от 30 минути във фризер. След това нарежете на парчета с дебелина около 1 сантиметър и поставете в предварително намазнена тава. Фурната трябва да е загрята до 180 градуса, а мезенцата се пекат за 15-20 минути.

Брускети

Вкусни брускети

Най-лесният начин е да запечете филийки от франзела със зехтин и чесън. Но ако разполагате с повече време и желание, може да добавите още продукти по ваш вкус. Ние ви предлагаме брускети на тостер. Ще са ви необходими филийки стар хляб, зехтин, 2 домата, 10 черни маслини, 2 скилидки чесън, бял пипер, риган, босилек и лимонов сок.

Изпечете тънки резени хляб в тостера. Веднага след това ги полейте обилно със зехтин. Обелете доматите като отстраните и семките и ги нарежете на ситни кубчета. Нарежете маслините на ситно, а скилидките чесън - счукайте. Смесете маслините, чесъна и доматите и добавете подправките. Отново залейте със зехтин и лимонов сок, разбъркайте добре. Накрая разпределете тази смес върху изпечените филийки.

Нека не забравяме, че тайната на всяко удоволствие е в баланса. Затова, наздраве и да ви е вкусно!

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Гер
Гер
08.10.2013 14:09
Какво е това здравословно мезе с майонеза О.о от което не се тлъстеее? А обилното поливане със зехтин, кашкавала, салама... да забравих..те са диетични и от тях абсурд просто да затлъстеете....нееее
1
1