С какво се съчетава тиквата

Печена тиква със сос
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

През зимния сезон често се сервира тиква. С мекия си вкус и прекрасен аромат, тя се превръща в предпочитана съставка на редица рецепти, а определението, че е здравословна храна не подлежи на съмнение.

Наричат тиквата още плодовия зеленчук и както вече казахме е предпочитан в кухнята не само заради превъзходния си вкус, а и заради полезните си качества. Тиквата е богата на бета каротин и на витамините А, В, С, D. Използва се в много диети за лечение на бъбречни заболявания, проблеми със сърцето, гастрит, колит, хепатит. Също така, тиквата стабилизира нервната и имунната система.

Тиквата може да бъде приготвяна печена, варена или на пара. Ако сте решили да я варите, имайте предвид, че губи голяма част от полезните си качества.

Тиквен пай

Тиквата се използва основно в десерти, но понякога участва и в направата на основни ястия. В Италия например я съчетават с паста и различни сирена. Във Франция, от тиква се приготвят различни солени кексове, а в Китай се използват листата й, от които се вари супа.

Тиквата се съчетава добре с моркови, спанак, гъби, картофи, сирена и дори с шоколад. От плодовете, добра комбинация се получава с банани, ябълки, кайсии, червени боровинки и с различни подправки като къри, джинджифил и канела. Ако сте решили да изпробвате някое месно ястие с тиква, по-добре заложете на свинското. Чували сме за успешни експерименти с пилешко и заешко.

Тиква с ориз на фурна

И все пак, тиквата си остава идеален продукт в сладкарската индустрия. Можете да я използвате в направата на пайове, чийзкейк, торти, палачинки, хляб и бухти. Много майки залагат на тиквата в направата на пюрета за бебета.

От плодовия зеленчук става чудесна основа за сосове.

Можете да напълните тиква с плънка по предпочитание или да си приготвите ризото или супа.

Тиквеното семе също може да ви послужи в кухнята. Добавено сурово става добър акцент е в салати и гарнитури. Също така, от него се произвежда масло. Маслото от тиквено семе се прибавя към салати и към десерти. Най-често се съчетава с мед и зехтин, има комбинации с масло и ябълков оцет. В италианските сладкарници сервират ванилов сладолед, залят с масло от тиквено семе.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати