Тънкости при готвенето на грах

Месо с грах

Основният проблем на домакините е свързан с това какво да се сготви. Да приготвиш ястието не е кой знае каква трудност, но е изключително сложно да измислиш какво да направиш, особено за домакините, които готвят всекидневно. И за да сме в помощ, сега ще разгледаме няколко интересни предложения, които са свързани с граха.

Той може да се сготви постен – с лук, моркови, картофи. Ако сте решили да го приготвяте така, не забравяйте да добавите няколко скилидки чесън, както и копър. Разбира се, постният грах може да се сготви с домати и без картофи – зависи кой как го обича.

Друг начин за приготвянето на зеленчука е под формата на супа. Не много известна, но пък с интересен вкус, тази супа не е сложна за изпълнение и не изисква много продукти. По-интересна е крем супата от грах. Ето как може да си я направите:

Крем супа от грах

Кремсупа от грах

Необходими продукти: консерва грах, 3 ч.ч вода, картофи, чесън, морков, сол, 1 с.л брашно, олио

Начин на приготвяне: Загрявате олиото и изпържвате брашното, след което добавяте водата и граха. Изчакайте да заври и добавете останалите зеленчуци, нарязани на парчета.

Количеството на зеленчуците е въпрос на вкус. Проверете дали са омекнали и ако е така, добавете сол на вкус, след което отдръпнете супата от котлона и пасирайте докато стане сладка като сос. Сервира се умерено топла.

Могат да се направят най-различни гозби от грах, стига да развихрим въображението си. Всъщност този зеленчук е чудесно допълнение и към други гозби. Няма да бъде истински вкусен гювеч, ако в него не се добави грах, същото е и с ориза със зеленчуци. Освен това не е нужно грахът винаги да бъде постен – може да си го приготвите с всякакво месо, в зависимост от вкуса ви.

Подходящ също и за добавяне в салата или върху пица. Ненадминато е пюрето от грах, което идеално се допълва с малки свински кюфтенца. И като стана дума за кюфтета, нека да разгледаме една рецепта за кюфтета от грах:

Кюфтета от грах

Постна яхния от грах

Необходими продукти: 400 г грах, 100 г извара, 100 г сирене, 2 яйца, глава лук, 5 – 6 скилидки чесън, ½ връзка копър, ½ връзка джоджен, 5 с.л брашно, 1 ч.л кисело мляко, 1 ч.л сода, сол, черен пипер, олио

Начин на приготвяне: Първо е необходимо да си сварите граха. Следващата стъпка е хубаво да отцедите зеленчука и да го сложите в една купа с лука, чесъна, солта, черния пипер, джоджена и копъра нарязани на ситно и да го пасирате.

Следва да добавите изварата, натрошеното сирене и брашното. После и яйцата и разбърквате добре. Не е задължително при пасирането да сте разбили граха на пюре – може да останат парченца. Ако ви се струва рядка сместа, добавете още брашно. Загрявате мазнина в тигана и слагате кюфтенцата, които загребвате със супена лъжица от купата.

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати