Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да сготвим месо от сърна

Как да сготвим месо от сърна

Месо от сърна

Не особено популярно е месото от сърна, макар че всъщност то се приема за истински деликатес от дивечовите меса. Това, което в повечето готварски книги ще намерите като съвет е, когато готвите едър дивеч, първо винаги да го сварявате.

Освен това трябва да имате предвид, че дивечовото месо е доста тежко и като миризма, затова е най-добре да слагате по-ароматни подправки. Най-добрите подправки за този вид месо са дафинов лист, черен пипер, бахар и чесън.

Всъщност готвенето на сърна има своите тънкости, а ако не се получи от първия път, важното е само да не се отказвате. Да разгледаме две примерни рецепти за приготвяне на месо от сърна:

Сърни

Гювеч от сърна

Необходими продукти: месо от сърна, картофи, морков, лук и чесън, чушки, сол, черен пипер, бахар, дафинов лист, малко брашно и вода

Начин на приготвяне: Първо сварете месото, след което трябва да го нарежете на хапки и да го оваляте в брашно. Следващата стъпка е да го запържите в сгорещената предварително мазнина. Ако имате възможност, за мазнина използвайте свинска мас. След като се запържи добавете предварително почистените и нарязани зеленчуци – най-добре на по-едри парчета.

Накрая добавете и подправките и долейте с малко вода. Оставете да поври и изсипете в гювеч – сложете го и включете на умерена фурна. За да сте сигурни дали е готово месото, проверете с вилица преди да изключите. Може да добавите и малко сланина или бекон, ако искате да стане по-мазничка гозбата.

Сърнешко бутче

И ето още една подобна рецепта, но с по-различни продукти

Сърна с арпаджик

Необходими продукти: месо от сърна, арпаджик, гъби, моркови, кисели краставички, маслини, чушки и бекон, черен пипер, дафинов лист, бахар, чесън, доматено пюре, сол

Начин на приготвяне: нарязвате месото на порции и го изпържвате в сгорещено масло, след което го нареждате в глинен съд. Отгоре започвате да нареждате арпаджика, морковите нарязани на шайби, гъби (най-добре манатарки), кисели краставички отново на шайби, чушките на ивици, бекон на филии и маслините.

Най-накрая добавяте чесъна, чаша червено вино и доливате с вода, докато месото се покрие. После добавяте подправките, половин чаша доматено пюре и затваряте. Глиненият съд се слага в умерена фурна. След около 3 часа проверете дали е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest