gotvach.bg»Статии»Кулинария»Най-добрите домашни палачинки

Най-добрите домашни палачинки

Домашни палачинки

Палачинките са популярна и много обичана храна у нас и в целия свят. Приготвят се бързо и лесно, а възможностите за комбинация със солено или сладко са неограничени.

Историята разказва, че прародителят на палачинката е френския специалитет „сrêpe”, етимологията на думата произлиза от латинската "crispus", което означава къдрав, вълнист. В Румъния тестеният десерт е известен под името „плачинта”, в Унгария като „палачинта”, а по земите на днешна Австрия като „палачинке”.

Сходни на палачинките в Русия са блините, у нас в миналото са ги наричали катми, тиганици и мерудници, въпреки, че по размер са били значително по-големи от популярните палачинки. Англичаните ги наричат pancake, а в далечно Мексико аналогът на палачинката е тортилата, която се приготвя от царевично брашно. Тестеният десерт се среща дори в китайската и други азиатски кухни. Затова е трудно да се каже, чие е авторството на палачинката.

Катми

Дори Шекспир споменава палачинките в две от своите комедии - "Добрият край оправя всичко" и "Както ви се харесва". Без съмнение този десерт е присъствал трайно в английската кухня през XVI век.

Нещо повече, в западноевропейската култура приготвянето на палачинки е било свързано и с магически ритуали. Според поверието, ако с едната ръка се държи дръжката на тигана, а в другата се стиска монета, докато се обръща палачинката, човек трябвало да си пожелае нещо, което задължително се сбъдва.

Американски палачинки

Най-популярната рецепта за приготвяне на палачинки в България е следната:

Смесват се яйца, прясно мляко, брашно, захар, щипка сол и щипка захар на вкус. По идентичен начин се приготвят и изтънчените френски рецепти за палачинки. А гарнирането на готовите палачинки е въпрос на вкус и фантазия.

Освен в гарнирането и декорацията, творчество може да се прояви и по отношение на оформлението и сервирането. Палачинката може да бъде сервирана навита на руло, прегъната на две или на четири. Можете да я поднесете като пица или да приготвите торта, като използвате палачинки вместо блатове.

Индийски палачинки

Американците и канадците приготвят палачинките си по малко по-особен начин. Освен мляко, яйца и брашно, те добавят сода за хляб и пекат в по-малък тиган. Палачинките стават пухкави и топчести, сервират се за закуска гарнирани с кленов сироп. Вариантът на европейските палачинки в САЩ и Канада се нарича крепс (crepes).

В Индия наричат палачинката “доса”, която е по-тънка и най-често се приготвя от оризово брашно. Гарнитурите към нея са по-скоро солени и задължително с люта добавка.

В Малайзия и Сингапур изцяло променят традиционната рецепта и вместо яйца, вода или мляко, слагат соево мляко.

В Южна Африка предпочитат палачинките поръсени само със захар и с канела.

Как ще предпочетете вашата палачинка, е въпрос на личен избор. Все пак, ако искате закуската ви да бъде здравословна, пригответе я печена на тиган с керамично покритие, вместо пържени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Златка Тодорова
Златка Тодорова
15.07.2015 22:45
Уникални съдове.
0
0