Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни хитринки при готвенето на боб

Кулинарни хитринки при готвенето на боб

Ястия с боб

Ако трябва да класираме българските ястия, то със сигурност бобът ще бъде на едно от челните места. Почти няма дом, в който боб да не присъства на трапезата и то под най-различни форми. Без значение кой сезон е, бобът си е гозба, която винаги е актуална и обичана.

Традиционно, той може да се сготви под формата на боб чорба, пържен боб, бобена салата. Изобщо по всякакъв начин с всякакви други продукти, той става наистина много вкусен. Например през зимния сезон може да се приготви боб с кисело зеле.

При приготвянето на боба има само една мъничка подробност – образува газове и сериозно надува коремите ни. Но можем да се избавим и от това – необходимо е само да го изкисваме 12 часа в студена вода. Ще забележите как ще набъбне.

След това изхвърлете, ако е останала някаква вода, измийте го и вече е готов за готвене. Друг вариант е да го сложите да заври и да изхвърлите водата, след това допълвате със студена, слагате зеленчуците и си продължавате с готвенето.

Печен боб с наденица

По този начин ще се свари много лесно. Друг трик за лесното му сваряване е да добавяте един суров и обелен картоф в началото, заедно с останалите зеленчуци. Картофът трябва да бъде цял. Ако искате да направите по-мек вкуса на боба, след като е напълно готов и запържен, добавете ½ ч.ч прясно мляко.

На боба най-много отиват джоджен и целината като подправки. Зеленчуците са известни – лук, моркови, пипер, домати. След като е готов и е ред да бъде изяден, допълнете вкуса му с люта чушка.

Ако решите, може да си приготвите боб на фурна при това заедно с месо.

Трябва първо да сварите боба без никакви зеленчуци. След това запържвате изброените по-горе зеленчуци, добавяте боба, месото (най-добре свински ребра), подправки. След като се позапържат сложете ястието в глинен съд да се изпече във фурна за 30 минути.

Бобени кюфтета

Могат да се приготвят и по-нетрадиционни ястия от боб, например кюфтета:

Бобени кюфтета

Необходими продукти: 300 г белен боб, 3 с.л галета, 1 с.л кисело мляко, 1 ч.л сода, връзка магданоз, 5 скилидки чесън, 1 белтък, сол, лук, сух джоджен, морков, чушка

За панировката ви трябват: 3 яйца, олио, галета

Начин на приготвяне: Сварявате боба и го оставяте след това хубаво да се отцеди. През това време нарязвате много на ситно магданоза, моркова, пипера, лука и чесъна и ги добавяте към боба, слагате и останалите продукти. Омесвате добре и оставяте на хладно сместа за поне половин час. После сгорещявате мазнина в тиган, правите топчета от сместа, овалвате ги в галета и яйце, след което пържите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
45
31
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Роси
Роси
04.06.2015 15:05
Супер бързо се вари бобецът като след смяната на водата, след повторно завиране, се добави сода за хляб (щипка - две - три). Необходимо е да се внимава да не кипне - увира за отрицателно време.
0
0
Пламен Демирев
Пламен Демирев
17.03.2013 13:23
Това на снимката е типичното за испанската провинция Кантабриа ястие- "Косидо монтаниес". Слагат свински гърди, Морсийа(характерна кървавица направена от ориз, кръв и подправки)и чорисо(наденица от свинско в повечето случаи с червен пипер и чесън).Зеленото, което се вижда не е подправка а интересно растение сродно на зелето -берса.Изключително вкусно!Невъзможноста да се слагат символи на латиница, за съжаление не ми позволява да напиша имената на продуктите в оригинален вид.
3
0
Ivan Mitov
Ivan Mitov
05.02.2018 13:05
Нарича се също Фабада.
0
0