Осоляване на риба

Осоляване на риба

Осоляване на риба

Когато се осолява риба, целта е да стане тя вкусна, и в същото време да не загуби вкусовите си качества, да е със запазена структура, леко мазна и еластична.

Осоляването на рибата е традиционен и лесен начин за нейното съхраняване. Осолената риба може да се съхранява дълго време. За осоляването на риба се използва едра сол.

Тя премахва влагата от рибата – това е нейното предназначение, както и да я консервира. Едрата сол се разтваря бавно при ниски температури и тя постепенно извлича влагата от рибата.

За осоляване на риба не е подходяща ситната сол, тъй като тя бързо осолява вътрешността на рибата, без да извлече влагата от нея.

Един от най-старите начини за осоляване на риба е сухото осоляване. На дъното на дървена щайга или плетена кошница се постила чисто парче плат. Върху него се нарежда рибата на плътни редове.

Осолена риба

Рибите се подреждат така, че към главата на едната сочи опашката на следващата. Рибите се слагат с корема нагоре и се поръсват със сол. За 10 килограма риба са необходими 1.5 килограма едра сол.

Върху рибата се слага парче дърво и се похлупва с тежест. Тежестта предпазва от образуване на въздушни слоеве, които спомагат за развиването на опасни бактерии.

След няколко дни от рибата се отделя сок, който се стича през кухините на щайгата или кошницата. На седмия ден рибата е готова, а ако е по-едра – на десетия. Докато трае процесът на осоляване, рибата трябва да се намира в мазе.

Другият начин за осоляване на риба е с използване на течност. Рибите се подреждат на слоеве в съд, който не се окислява, по същия начин, по който се редят в щайгата. Изисква се 1 килограм сол на 10 килограма риба.

За да има рибата нежен вкус, в солта се добавя една супена лъжица захар. Върху подредената риба се слага парче дърво, най-добре от липа, защото не отделя дъбилни вещества в течност. Върху дървото се слага капак, който плътно да покрие рибата и да влезе в съда. Върху капака се слага тежест. Рибата се оставя в разтвора, докато не пусне сока си.

В зависимост от големината си рибата е готова между четвъртия и десетия ден от осоляването. Преди консумация рибата се изплаква добре.

При желание в разтвора може да се добавят подправки – кориандър, листа от хрян, черен пипер на зърна, дафинов лист. Те се поръсват между слоевете риба.

Ето и някои рецепти за маринована и/или осолена риба: осолена скумрия, маринована хамсия, маринована скумрия, маринована аншуа, осолено филе от сьомга, маринована херинга.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати