Кайсиите – вкусен плод или природна медицина

Кайсиеви Ядки

Кайсията е плод, познат на хората от хилядолетия. По време на археологични разкопки в древния арменски град Шенчовит, близо до Йереван, били открити наслоени кайсиеви изкопи, датиращи от 6 000 години преди христа. Първото писмено споменаване на кайсията било преди 4 000 години в писмо на китайски жител.

Добре познатата ни кайсия произхожда като сорт от високопланински регион Хинду Куш – Централна Азия, където днес границите на Китай, Таджикистан, Афганистан и Пакистан се срещат. Естествени горски и много стари кайсиеви дървета могат все още да бъдат намерени в североизточен Китай и Кавказ.

Вярва се, че древната нация на Таджиките са тези, които първи са култивирали това дърво. Кайсията била техният единствен източник на захари така през вековете те развили добра селекция и създали сортове като Амери и Ходженди, които изсушени съдържали до 85% захар.

Кайсии

Добре известен факт на деронтологистите е, че нацията на Хунзите, които обитавали високопланинските части на Северен Пакистан, не далеч от мястото, където произхожда кайсията, са най-здравите и най-дълго живеещите хора на света. Според изследователите и медицинските учени, които изучавали живота на Хунзите в тяхната естествена среда през петдесетте и шестдесетте години на XX век, 100 % от тях имали перфектно зрение, а ракът, инфарктът, високото кръвно налягане, високият холестерол и дори апандиситът и подаграта били непознати състояния за тях.

Възрастните жени и мъже имали възможност да се наслаждават на живота. Сигурно се чудите какво са ядяли, че да бъдат толкова силни и здрави на възраст от 100, че дори и от 120 години. Изненадващо за всички нищо по специално не било открито в тяхната съвсем обикновена храна. Единственото нещо, което отличавало храната на Хунзите от традиционните западните диети, е че те не консумирали животински мазнини.

Целогодишно диетата им била богата на изсушени плодове и ядки, като преобладавали кайсиите и кайсиените ядки, а техният основен източник на мазнина били кайсиените семена. Кайсиите били толкова важна част от живота на Хунзите, че всъщност в тяхната долина богатството на един човек се измервало чрез броят на кайсиевите дървета, които притежавал.

Ядките на кайсиите съдържат средно по 21% протеини и 52% растително олио и са широко използвани като заместител на бадемите в хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия. Поради високото си съдържание на амигдалин, кайсиевите семена са източник на витамин B17 и се използват в алтернативната медицина при терапия на рак.

Плод Кайсия

Трябва да се отбележи обаче, че кайсиевите семена трябва да бъдат добре изпечени преди директна консумация, тъй като те могат да бъдат отровни, в случай че бъдат приети сурови в големи количества. Овен това този плод сам по себе си е една малко природна аптека. Американското дружество за борба с рака отбелязва, че кайсиите, както и други плодове богати на каротин, намаляват риска от рак на ларинкса, хранопровода и белите дробове.

Само шепа кайсии съдържа 100% от препоръчителната дневна доза бета каротин – силен антиоксидант, който тялото ни трансформира във Витамин А. Той засилва имунната ни система и е полезен за очите, косата, кожата, венците и жлезите. Кобалтът и медта, открити в кайсиите и особено тяхното високо съдържание на желязо, ги прави полезни в борбата с анемията и правят този плод незаместима съставка в храната на бебетата.

Кайсиите са също и източник на калий и е клинично доказано, че пресните и сушени плодове, както и нектарите, са много добра алтернатива на химичните диуретични средства. Химическият елемент бор, който също се съдържа в кайсиите, напоследък се идентифицира като един от основните фактори за превенция на остеопорозата, помагайки на жените в менопауза да запазят нивата си на естроген.

Безкрайният списък на забележителните хранителни и медицински съставки на кайсиите и техните ядки може да бъде продължен още. Не е учудващ факта, че сухите кайсии, бидейки богати на минерали, макро и микроелементи, са били под номер едно в списъка с провизии на астронавтите на НАСА.

Несъмнено кайсии са изключително здравословна храна за всяка възраст, но те трябва също да бъдат и вкусни за да бъдат неразделна част от диетите ни. За разлика от други видове плодове обаче, кайсиите не могат да развиват органичните си съставки, след като бъдат откъснати.

Рейтинг

5 6
4 1
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Вуте
Вуте
07.04.2015 23:23
Какво е "...наслоени кайсиеви изкопи".
1
0