Как да си направим квас за хляб

Хляб с квас

За да си направите квас за хляб, трябва да следвате няколко точно определени правила. На първо място обърнете внимание на съда, в който ще го „отглеждате”. Най-подходящ е стандартен буркан от компот, с надупчена метална капачка. След това брашното – подходящо е да се стартира с ръжено или пълнозърнестото. След известно време (около седмица), обаче, е добре да се премине към бяло брашно, заради по-малката вероятност в него да спят нежелани микроорганизми.

При предприемане на първите стъпки не е нужно да се хаби много материал – достатъчни са три супени лъжици брашно и почти толкова вода. Когато квасът втаса, той (най-малко) удвоява обема си. За целта не трябва да се слага много материал, тъй като след няколко дни количеството квас ще е огромно.

За да не мислите непрекъснато за точни количества и пропорции, процедирайте по следния начин: изгребете половината от втасалия квас и отново добавете 3 лъжици брашно с малко вода. Някои хора предпочитат съотношението 5 лъжици/чаша и пр.

При приготвянето на квас трябва да имате предвид, че когато приготвяте нова доза, трябва да изхвърляте половината количество от стария. Ако не го правите, ще уморите кваса от глад, понеже когато расте, растат и хранителните му нужди.

Ключът при приготвянето на продукта е гъстотата. Ако е твърде рядък, процесите в него протичат толкова бързо, че не успявате да ги забележите – втасва, превтасва и загива, без да ви уведоми. Ето защо за предпочитане е по-гъстия квас. Температурата му трябва да е между 20-25 градуса. Ако стане по-хладно, квасът няма да умре, но жизнените му процеси ще се забавят.

Квасен хляб

Квасът трябва да се храни – поне два пъти на денонощие. Понякога, особено ако е по-топло, може да втаса доста бързо и да се наложи се храни по-често. И все пак, ако е достатъчно гъст, можете да го храните само два пъти за целия период на втасване.

Необходими продукти:

2 филийки квасен хляб, 6-8 лъжици пълнозърнесто брашно, 100-150 мл. вода

Начин на приготвяне:

В буркан се начупват филиите квасен хляб. Слага се брашното, водата, разбърква се и се покрива с рехав плат или надупчена капачка. Гъстотата трябва да е като за тесто за кекс.

Квасът се подхранва всеки ден (може и по два пъти) и се разбърква редовно с неметален прибор. Не е задължително хлябът да се е разтворил напълно, особено ако има коричка.

Квасът е готов след 3-4 дни. Този път не е нужно да отделяте квас за следващото месене - вашия хляб ще служи като начало за следващата „реколта” квас.

И ако не се получи от първия път - не спирайте да опитвате, тъй като храните, приготвени с домашен квас, са в пъти по-вкусни и полезни от тези навън.

Рейтинг

5 4
4 10
3 5
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
ружа
ружа
01.04.2013 11:34
Квас може да си направиш и сама.Аз си бях направила с отвара от хмел и ръжено брашно,в съотнешение като части 1:1 -чаша отвара,горе-долу чаша брашно.И по указанието в тази статия се действа няколко дни и след 4-5 дни е готов за ползване.Имам приятелка,която си го направи с преварена вода и брашно.Така че ,не е необходимо непременно да имаш квасен хляб.Успех пожелавам,защото хлябът се получава невероятно вкусен.:)
1
4
Марияна
Марияна
01.04.2013 10:49
ако правилно съм разбрала,така или иначе трябва да имам квасен хляб, за да си направя нов квас за хляб. няма ли начин да си направиш квас без това и изобщо, как се започва тази работа?? визирам двете филии квасен хляб, които се слагат в началото. надявам се автора да си следи публикацията и да отговори, защото явно други не са проявили интерес.
14
1