Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да сготвим гювеч

Как да сготвим гювеч

Гювеч

Гювечът е вкусна гозба, която изисква много продукти, за да стане истински вкусен. Може да направите постен гювеч или с месо. Нека да разгледаме първо постната гозба и това какво съдържа, а после ще обърнем внимание и на този с мръвка.

Постната манджа обикновено изисква повече време, за да се направи и повече продукти. Може би точно заради това е определяна като трудна за приготвяне. Често се твърди, че постните гозби се приготвят много трудно и че не всеки може да направи такава. Както при месните, така и при безмесните ястия има трудни и лесни рецепти.

Не тръгвайте с мисълта, че приготвянето на постен гювеч е непосилна за вас задача. Това което е необходимо, ако искате гозбата да стане истински вкусна са най-различни зеленчуци, които да добавите. Колкото повече сложите, толкова по-ароматна ще стане гозбата. Ето и една рецепта за постен гювеч:

Постен гювеч

Постен гювеч

Необходими продукти: 2 кг картофи, глава лук, 2 бр. моркови, 1 тиквичка, 1 патладжан, 3 домата, 100 г зелен боб, 100 г бамя, 100 г грах, 3 пипера, целина, магданоз, сол, червен пипер, чубрица

Начин на приготвяне: Първо трябва да се нареже лука на ситно и да го запържите заедно с моркова, зеления боб и граха. След като поомекнат, добавете нарязаната на по-едри кубчета тиквичка, изцедения предварително и нарязан на едри кубчета патладжан, бамята, пипера (на ивички).

След като минат 3–4 минути, сложете нарязаните картофи и ги позапържете. Най-накрая добавете нарязаните на ситно домати и след като променят цвета си, сложете червен пипер. Изсипете всички зеленчуци в тава, добавете вода, и подправките. Оставете го във фурната на 180 градуса. Готов е, когато са омекнали картофите.

Зеленчуков гювеч

Ако количеството ви се струва прекалено много, можете да намалите продуктите. В случай, че нямате някой зеленчук можете просто да не го добавите. Но най-вкусен и ароматен постният гювеч става с всички тези продукти.

Колкото до гювеча с месо – тук първо трябва да решите какво месо ще използвате. Ако използвате пилешко месо, вземете предвид факта, че то се приготвя много по-бързо от свинското и му е нужна по-кратка термична обработка. Всичко е въпрос на личните ви предпочитания.

Единствената разлика при двете рецепти е, че ако готвите гювеч с месо, първо трябва да го запържите в мазнина. След това го слагате в тавата, а в съда, където сте запържили месото започвате да слагате зеленчуците, както е описано по-горе. Ако месото е жилаво – сварете го за около 30 мин. Другата разлика е, че в месния гювеч се добавя и черен пипер на зърна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest