Как да съхраняваме зехтин и олио

Как да съхраняваме зехтин и олио

Съхранение на зехтин

Олиото се съхранява доста дълго благодарение на заводската му опаковка. То се продава с плътно затворен капак и благодарение на това може да запази качествата си в продължение на две години.

Бутилките с олио трябва да се съхраняват на тъмно хладно място. По-добре се съхранява олио, което е затворено в стъклени, а не в пластмасови бутилки.

За да запази качествата си олиото в отворената вече бутилка, препоръчително е тя да се съхранява в хладилник. Така олиото запазва полезните си свойства около един месец.

Олио

Отворената бутилка може да се съхранява и при стайна температура, но е добре да е на тъмно, тъй като прякото въздействие на слънчевите лъчи ще развали продукта много бързо.

Старинният начин за съхраняване на олио предвижда преливането му в стъклена бутилка, по възможност от тъмно стъкло. На дъното на бутилката се пускат няколко сурови зърна фасул и в олиото се добавя една чаена лъжичка сол.

Зехтинът се съхранява най-добре на топло и сенчесто, затова не се препоръчва да се оставя в хладилника. Най-доброто място за съхранение на зехтина е кухненски шкаф, който го предпазва от въздействието на слънчевите лъчи.

Когато е под въздействие на слънцето, зехтинът бързо губи полезните си свойства, затова не оставяйте на масата в кухнята малки бутилчици и оливерници със зехтин.

Зехтин

Можете лесно да проверите качеството на зехтина, като го сложите в камерата на хладилника. Само висококачественият зехтин започва да кристализира при температура седем градуса под нулата.

Препоръчва се да купувате зехтин, който е произведен преди не повече от девет месеца, защото след този период зехтинът постепенно започва да губи полезните си свойства, вкус и аромат.

Зехтинът се съхранява при температура не по-висока от 20 градуса. Ако се съхранява на топло, зехтинът става горчив. Ако го съхранявате в хладилник, на дъното на бутилката ще се образува мътна утайка с белезникави парцали.

Категорично се забранява замразяването на зехтина, тъй като след размразяването той ще изгуби своя аромат и вкус, както и полезните си свойства.

Зехтинът се съхранява най-добре в бутилки от тъмно стъкло, като разстоянието между зехтина и капачката не трябва да е голямо. В противен случай въздухът над зехтина ще го окислява.

След като се отвори бутилката със зехтин, се препоръчва да се използва за не повече от месец.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати