gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Сортове тиквички

Сортове тиквички

Тиквички

За разлика от големите тикви, които се причисляват към плодовете, тиквичката (Cucurbita) е зеленчук, по-скоро родственик на динята и краставицата. Нейният сезон е в средата на лятото.

По форма и цвят не е сред най-атрактивните зеленчуци, но хранителните ѝ ползи са безброй. Тиквичката не се нуждае от по-специални грижи, а вероятно малцина от вас знаят, че нараства с по седем милиметра на денонощие.

Ако сте решили да отглеждате тиквички, е важно да запомните, че се берат от 2 до 7 дни след цъфтежа. Трябва да следите да не достигне дължина по-голяма от 15 сантиметра, тъй като променя хранителните си качества.

Подобно на картофите и царевицата, тиквичката също е била пренесена от Централна Америка. Историята сочи, че този зеленчук е бил отглеждан още преди 10 000 години, а мекият ѝ вкус и здравословни ползи са били остатъчни, за да оцелее през вековете и да се отглежда масово и до днешни дни.

Ако трябва да погледнем тиквичката през призмата на националната идентичност, българите с право могат да определят тиквичката като "национален" зеленчук.

Тиквичка

Тиквичките биват 4 вида:

Патисони - тиквичка с по-нестандартна форма и сравнително различен цвят, варираща от бяло, преливаща в оранжево и зелено;

Шайот - тиквичка, която има формата на круша и доста често замества авокадото в салатите. Този сорт изисква по-дълга термична обработка;

Zucchini - тялото на тази тиквичка е издължено, коричката им е тънка зелена или жълта, а сърцевината нежна и бяла.

Straightneck - тиквичка с цилиндрично тяло и грапава жълта кора. Сърцевината ѝ е сладка и сочна и е с изключително съдържание фибри и витамин С.

Цвят от тиквички

Както вече споменахме, здравословните ползи, свързани с консумацията на тиквички, са безчет. Те се отличават с високо съдържание на натрий и калий, магнезий, фосфор и желязо, витамин А, С, В1 и В2. Съдържат още и сравнително високо съдържание на органични киселини.

На всичкото отгоре тиквичката е ниско калорична - само 21 калории в 100 грама. Букет от полезни вещества и никакъв риск за добрата ни форма - тиквичката определено трябва да присъства в ежедневното ни меню.

Консумирането на тиквички е подходящо за профилактика на болести на стомаха, атеросклероза, анемия и затлъстяване. Фибрите, които изобилстват в съдържанието на този зеленчук, действат очистващо на организма и спомагат за премахването на натрупаните токсини в него.

И за финал нещо любопитно! Опитвали ли сте цвят от тиквичка? Непременно трябва да го пробвате! За жалост това е възможно, само ако си отглеждате тиквички в градината, тъй като на българския пазар все още не се предлагат. Но според много гастрономи младите цветове от тиквичка са истински деликатес. Могат да бъдат поднесени панирани или пък с пюре от гъби или картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
05.05.2016 21:07
По телевизията гледах някакви, които стават около 2 метра дължина и си представям колко много рецепти трябва да се включат за да се изяде подобно нещо
0
0