gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кълнове от броколи при борба с рака

Кълнове от броколи при борба с рака

Броколи

Бактерията хеликобактер пилори е вид бактерия, която може да предизвика пептична язва. Още по-важното е съществуването на доказателства, че тя се свързва с рак на стомаха. Световната здравна организация класифицира хеликобактер пилори като канцероген, от който страдат няколко милиарда души по целия свят.

Около 20% от хората на и под 40 години са заразени с хеликобактер пилори и около половината от тези над 60 годишна възраст – също, така че бактерията явно не причинява сериозни заболявания във всеки, който я има. Ново проучване разкрива вероятността, че храната, която ядем може да играе защитна роля чрез намаляване на колонизацията на хеликобактер пилори в тялото, споменава NaturalNews.

В едно проучване, публикувано наскоро в сп. Изследвания за превенция на рака, Джон Хопкинс и международен екип от учени установяват, че яденето на една дневна доза кълнове от броколи, намалява нивото на HpSA (специфична мярка за наличие на хеликобактер пилори) с 40%.

Учени провеждат изследване в Япония, където има висока честота на хронични хеликобактер пилори. Изследователите дават на 25 инфектирани с хеликобактер пилори по 70 грама кълнове от броколи дневно в продължение на два месеца.

В началото на изследването и след четири и осем седмици от лечението, учените използват тестове на дъха, за да оценят колонизацията на хеликобактер пилори, както и кръвни тестове, за да проверят за тежестта на възпаление на лигавицата на стомаха. Те също търсят антигени в проби от изпражненията, за да измерят степента на инфекции.

Учените казват, че едно естествено съединение (Sulforaphane), открито в кълновете от броколи, очевидно понижава нивото на хеликобактер пилори. На контролна група от 25 души, които са били заразени, са дадени кълнове от люцерна, които, макар и богати на фитохимикали, нямат това естествено съединение и тяхното положение не се променя.

Sulforaphane изглежда се бори с инфекцията като задейства клетките в тялото, включително в областта на стомашно-чревния тракт, за да направят ензими, които дават защита срещу свободните радикали, ДНК-вредните химикали и възпаленията. Доза от около 70 грама кълнове от броколи на ден е достатъчна, за да се повиши нивото на защитните ензими в организма.

Sulforaphane не изкоренява тази бактерия; след като консумацията на кълнове от броколи спре, нивата на хеликобактер пилори в изследваните хора се покачва след осем седмици. Въпреки това, тези кълнове имат драматично влияние върху тази бактерия, когато се консумират ежедневно.

Важния момент в проучването е откритието, че определени храни, които се консумират редовно могат да имат ефект върху причинителите на много стомашни проблеми и може би дори способстват за предотвратяване на рак на стомаха, казва д-р Фаши, автор на публикацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати